Üzleti tippek

Gyógyír körbetartozásra

A közbeszerzési jogszabályok átalakításában, a Lánchíd Faktoring Program újjáélesztésében és az aktív követeléskezelés garantálásában bízik az állam.

Óvatos becslések szerint 400–500, mások szerint 1000 milliárd forintra rúg a hazai vállalkozók körbetartozása. A számlák sorban állása egyként sújtja például az építőipart, a kereskedelmet, az élelmiszeripart, a fuvarozást és a textilipart.
„Nem véletlen, hogy meglévő kis- és középvállalati (kkv) ügyfeleink 20–25 százaléka várhatóan belép az új Lánchíd-programba” – kalkulál Rátkai Tamás, a Centrál-Faktor Rt. vezérigazgatója. A kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek egy része (elsősorban az építőiparban) mára teljesen eladósodott, nem tud újabb bankkölcsönökhöz jutni, miközben sokszor hosszasan várja pénzét vevőitől. Megoldásként a faktoring jöhet szóba, csakhogy már a szolgáltatást, árut megvevő ügyfelek minősítése is kedvezőtlen (a faktorcégek a finanszírozás teljesítése előtt az ő hitelképességüket vizsgálják). Ezen lendíthet a Hitelgarancia Zrt. szerepvállalása.

Hónapok helyett napok

A faktorálás révén a szállító az eddigi, jellemzően 30–120 napos várakozási idő helyett 1-2 napon belül hozzájut követeléséhez. A gyors forgóeszköz-finanszírozást magára vállaló faktorház ugyanis a bruttó (tehát áfával értendő) követelés mintegy 80 százalékát előlegként átutalja neki. (A maradékot pedig az után, hogy a vevő fizetett.) Alacsonyabb az előleg aránya, ha a szállító és a vevő közti szerződés visszterhes jellegű. Azaz: utóbbi visszaadhatja az áru egy részét. (Ez a kereskedelemre jellemző, például: egy multinacionális áruházlánc tavasszal visszaküldheti a gyártónak az el nem kelt karácsonyfaizzókat).

A faktorcégek munkájukért – elsősorban a futamidőtől, a vevő hitelképességétől függően – a követelés 0,1–2 százalékára rúgó faktordíjat és a napi vagy 1, 3, 6 havi alapon számított budapesti bankközi kamatlábat (Bubor) 3–6 százalékkal meghaladó kamatot kérnek. Egyes társaságoknál előfordulhat, hogy a kockázatosabbnak számító építőipari vevőknél 1–2 százalékkal magasabb a kamatmérték. Bizonyos faktorcégek a díjat előre kérik, mások a kamattal együtt a vevő teljesítéséig 10 naponta számítják fel.

Államilag garantált finanszírozási keret

Az eddig csak banki hitelek garantálásával foglalkozó Hitelgarancia Zrt.-t az idei költségvetési törvény hatalmazta fel a faktor- és lízingügyletekre is szóló készfizető kezességvállalásra – magyarázza Király Zsolt igazgató. Ennek az a módja, hogy a garantőr vállalat egyenként állapodik meg a faktorcégekkel – a mintegy félszázból eddig nyolccal – a nekik juttatandó költségvetési viszontgarancia-keret mértékéről (a Centrál-Faktor például már az első körben 500 milliós keretet kapott saját ügyfelei számára). A Hitelgarancia nem vállal parttalan kockázatokat: csak azokkal a faktorházakkal állapodik meg, amelyek az övéhez illeszkedő, szigorú ügyfél-minősítési rendszert alakítanak ki.
Egyetlen hazai kkv teljes, tehát bankhitelre, faktoringra, lízingre együttesen érvényes, államilag garantált finanszírozási kerete 800 millió forint lehet a Hitelgaranciánál, ez vélhetően elegendő. A garantőr cég az egyes szállítási ügyletek értékének 80 százalékára vállal viszontgaranciát, ennek fejében a garantált rész 0,8 százalékát kitevő díjat számít fel. Mivel az éves díj a megállapított keretösszegre vonatkozik, évente többszöri faktorálással arányosan csökkenthető. „Az a szállító viszont, amelyik nem vagy csak az év rövid időszakaira tudja kihasználni saját megállapított, éves kvótáját, szintén az egész keretre köteles megfizetni a garanciadíjat, tehát az nem igazodik a tényleges forgalomhoz” – árnyalja a képet Borbélyné Balogh Zsuzsanna, az e-F@ktor vezérigazgatója.

Támogatás a kamatfizetéshez

A Hitelgaranciára szerep hárulna a már májustól újraindítani tervezett, kiemelten az építőipari és kereskedelmi vállalkozásokra fókuszáló Lándhíd-programban is – mondja Tóth Judit, a gazdasági tárca (GKM) szóvivője. Egy kormánydöntés szerint a 2005. júliusban forráshiány miatt megszüntetett program folytatásaként az állam ismételten támogatást nyújt a kisvállalkozóknak a faktorszerződés kamatának fizetéséhez – igaz, az eddigi 5 százalék helyett csak 3 százaléknyit. Ez azt jelenti, hogy a kisvállalkozók a faktordíj mellett Bubor plusz 0–2 százalékon (áprilisban így 6–8 százalékon) vehetik igénybe a faktoringszolgáltatást.

A korábbi Lánchíd-programmal szemben a GKM most nem határozna meg központilag 3, a kamat mértékét is befolyásoló ügyfél-minősítési kategóriát, a vevők kockázatának megállapítását ezúttal a Hitelgarancia szűrőrendszerére bízná. A program végső formájáról áprilisban még kemény egyeztetések folytak a – Lánchíd-programot egyébként rendkívül pártoló – faktoring szakma képviselőivel. Ők például a Hitelgarancia 30 napos vevőminősítési rendszerét teszik szóvá. Ha ugyanis egy szállító garantált faktoringlehetőséghez jut, gyakorta előfordul, hogy a vevő felemeli a neki ítélt szállítási keretét. Márpedig ebben az esetben újból szükség van a garantőr cég vevőminősítésére, ezt a piaci szereplők a rövid faktoring-futamidőkhöz képest hosszúnak ítélik.

Hitelbiztosítás unión belül is

A körbetartozást persze nemcsak faktoringgal, hanem állami eszközökkel segített hitelbiztosítással is meg lehet szüntetni. Dercze Zoltán, a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Rt. vezérigazgató-helyettese szerint ehhez most maga az Európai Unió nyújt segítséget. Eddig ugyanis az unión belüli országokba irányuló szállításokra csak piaci alapon lehetett exportbiztosítást kínálni, kedvezőbb díjú, úgynevezett nem piacképes konstrukció csak a magyar kivitel szempontjából fontos nagy kockázatú országokba járt.

Ettől az évtől viszont az EU új szabályozása kimondja: a költségvetés fedezetével nyújtott, olcsóbb exporthitel-biztosítás adható az unión belüli országokban az évi 2 millió eurónál kisebb éves kivitelű kkv-k számára is. A 60 százalékban már ma is kisvállalati ügyfélkörű Mehib áprilistól kezdte meg a konstrukció kifejlesztését, de még az uniónak is engedélyeznie kell, s az eljárás két hónapig tart.

A körbetartozás ellen tervezett állami intézkedések


1. A Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása kkv-k faktoringügyleteihez 40 milliárd Ft-os
kerettel (esetenként garanciadíj-támogatással, autópálya-építő alvállalkozóknak gyorsított garanciabírálattal). Új garantált hitelhez csak olyan cég juthat, amely bizonyítja: nincs lejárt szállítói tartozása.
2. A Lánchíd Faktoring Program újraindítása 30 milliárd Ft-os kerettel.
3. A Mehib Rt. bel- és külföldi kkv-szállítóhitel-biztosítási konstrukciójának megerősítése
50 milliárd Ft-os kerettel, új kkv-exportbiztosítási módozat.
4. A közbeszerzési törvény módosítása: állami megrendeléseknél az állam/fővállalkozó szerződési
feltételeit (fizetési határidők, fellépési jog az eredeti megrendelővel szemben) át kell vezetni
a fővállalkozó/alvállalkozók szerződéseire is. Az alvállalkozói szerződések jellemzőit az ajánlattévő
fővállalkozó köteles lenne bejelenteni az ajánlatkérő államnak.
5. Nyilvánosság: a 100 millió Ft feletti közbeszerzéses állami kifizetéseket közzéteszik
a Magyar Államkincstár (és/vagy az ajánlattevő) honlapján, így a fővállalkozó nem zárkózhat el
a fizetéstől alvállalkozói felé arra hivatkozva, hogy ő sem kapta meg pénzét.
Forrás: 1030/2006. (ápr. 3.) kormányhatározat


Itthon csak piaci alapon

Belföldi hitelbiztosításra állami háttérrel nincs mód, országon belül viszont rendelkezésre állnak a Mehib (és persze nem állami riválisai: az Eurler Hermes Rt., az Atradius és a Coface fióktelepei) piaci hitelbiztosításai. A Mehib a vevő (például csőd, felszámolás miatti) fizetésképtelensége vagy nemfizetése ellen védelmet nyújtó, vagy forgalmi alapú (K1 és K2 elnevezésű), illetve Partner fantázianevű, kifejezetten kkv-k számára kidolgozott lehetőségeket kínál ügyfeleinek, idén mintegy 50 milliárd forintos kerettel.

A Partner esetében az ügyfélnek összesen egyféle díjat kell fizetnie, amelyet sávosan, az igényelt belföldi hitellimit nagysága alapján állapítanak meg. Mértéke a limit 2,9–4,5 százaléka lehet, előre, a 12 hónapra szóló biztosítási szerződés aláírása után kell megfizetni. A Mehib legfeljebb 180 nap futamidejű hitelekre szerződik, nem téríti meg a követelésen túli esetleges egyéb károkat – például a késedelem miatti kötbért. A kárigényt a fizetési kötelezettség esedékességét követő 60. napon, legkésőbb egy éven belül lehet benyújtani a hitelbiztosítóhoz. A Partner elsősorban az egy-két vevős, viszonylag kisebb hitellimitű szállítóknak előnyös.

Manapság jóval több kisvállalati ügyfél veszi igénybe a nagyobb limittel, több vevő esetén ajánlott K-módozatokat (a K1 teljesítés előtt és után, a K2 csak az utóbbi periódusra nyújt védelmet). Ezeknél a díj nem sávos rendszerű, „testhezállóan”, az ügyfél (várható) kintlévőségéhez illeszkedően állapítják meg. A biztosítási díj itt jellemzően a hitel 0,4–0,5 százaléka, legalább 500 ezer forintnyi minimáldíjat azonban mindenképp ki kell fizetni, s van néhány tízezer forintnyi limit-megállapítási díj is. A kárigényt a vevő fizetésképtelensége esetén azonnal, nemfizetésnél viszont csak a 180 napos türelmi idő lejártát követően lehet benyújtani, s a biztosító 30 nappal ez után fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik