Üzleti tippek

Generációk

admin
admin

2006. 05. 05. 00:00

Cégek, intézmények dolgozóinak korszerkezete gyakran olyan, mint egy ’56-os zászló: felül színes, alul színes, középen lyukas. Mintha ebben az országban csupa gyakornok és nyugdíj előtt álló vállalna munkát…

Alul- és túlfizetettek?


Kézenfekvő következtetés, hogy a középgeneráció hiánya miatt a cégek alkalmazottjainak fiatalabbik része a munkabírása folytán belőle kisajtolható nagyobb teljesítmény miatt relatív alulfizetett, míg a másik oldalon a jóval hosszabb munkavállalói múltra visszatekintő 50-esek relatív túlfizetettek. Ez akár generációs konfliktusok forrása is lehet. A kutatások azt mutatják, hogy a kkv-k esetében általában nincs szó erről. A kis szervezetekben nem jellemző, hogy ugyanazt a tevékenységet több ember végezné, így nem összemérhetők a teljesítmények. Ahol mégis, ott sem feltétlen alakul ki generációs konfliktus, mert a privát szférában nincs automatikus bértábla, önmagában attól nem keres többet valaki, mert idősebb. Mi több, az iparban általában a lendület önmagában nem hoz nagyobb teljesítményt, kell a tapasztalat, a felhalmozott szaktudás.

Megritkultak a tanársegédek és a docensek, az adjunktusok pedig szinte nyomtalanul eltűntek a műszaki, közgazdasági felsőoktatásból. A diákok, jószerével csak egyetemi tanárokkal és doktoranduszokkal találkoznak. Hogy ez mire vezet? Semmi jóra. Mit is várhatna a szemináriumvezetőjétől az érdeklődő diák, ha esetleg csak néhány száz oldallal van elmaradva tőle a tananyagban? A professzorhoz meg hiába fordulna, hiszen a „tudományos magaslaton” állók hagyományosan csak előadást tartanak, kiscsoportos foglalkozást alig. És akkor még alig beszéltünk a doktoranduszok gondjairól, akik hiába keresik az előttük járókat. Az egyetemekről, főiskolákról eltűnt nemzedék a pályakezdőknek átadható kutatási, oktatási tapasztalatot is magával vitte.

„Az államigazgatási szférában és a felsőoktatásban jellemző a középnemzedék kínzó hiánya” – mondja Kulcsár Péter, az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Szerinte ez két okra vezethető vissza. Egyrészt a mai középgeneráció a rendszerváltás éveiben volt pályakezdő, s akkoriban hihetetlen szívóhatása volt a privát szférának. Másfelől, a maradókat alaposan megtizedelték az elmúlt másfél évtized több hullámban érkező megszorító intézkedései.

A privát szférában is tapasztalható hasonló jelenség, bár nem ennyire látványos. A cégek persze szívesen alkalmaznak gyakornokokat, hiszen az alacsonyabb bérköltség ebbe az irányba hajtja őket. Kulcsár Péter szerint a rövid távú gondolkodás hamar megbosszulhatja magát. A középgeneráció hiánya ugyanis sok szakmánál az iparban betanítási gondokhoz, s ennek nyomán minőségi problémákhoz vezet.

Emellett szervezetszociológiai problémák is jelentkezhetnek. Jól példázza ezt az informatikai ágazat, amely afféle „hiperfiatalos” terület. A kezdeti elsöprő lendület után viszonylag hamar jelentkezhetnek a fiatalokból álló cégek kifulladásának jelei. Például elszaporodhatnak a gyakran érthetetlen és persze értelmetlen munkahelyi konfliktusok, amelyek teljesítménycsökkenéshez vagy egyenesen teljesítmény-visszatartáshoz vezethetnek.

Ennek orvoslására egyre jellemzőbb, hogy a fiatalok mellé, közé idősebb munkavállalókat is felvesznek. Olyanokat, akik több évtizedes munkahelyi tapasztalatokkal nem csupán tevőlegesen, de már puszta jelenlétükkel is segíteni tudnak a konfliktusok elsimításában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.