Üzleti tippek

Ne magad, uram…

A kkv-k szinte minden lehetséges tevékenységet kiszerveznek, a tudatos outsourcing mégsem jellemző a szektorra.

Az elmúlt évek vállalati kiszervezési hulláma lecsillapodni látszik. Kiderült, hogy nem lehet olyan mértékben megúszni a költségeket, mint ahogy azt a cégek remélték. A hullám csúcsán az volt a trend, hogy a nagyvállalatok, miután szembekerültek a korábban kiépített informatikai szolgáltatás átalakításának feladatával, úgy vélték: az outsourcing huszárvágásával oldhatják meg leghatékonyabban ezt a gondot. Időközben azonban kiderült, hogy önmagában az IT-kiszervezés sem növelte a várt mértékben a hatékonyságot, ha egy cégnek nem volt határozott elképzelése arról, milyen fejlesztésre, átalakításra van szükség.

A „nagyok” kiszervezési hulláma azt a látszatot keltette, mintha a honi kkv-k nem lennének érintve ezen a területen. Erről azonban szó sincs. Az „optikai csalódást” az okozza, hogy a kkv-k általában kis cégekkel szerződnek – vélekedik Kerekes Antal, az IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Szerinte például az IT-területen az igazán nagy cégek túlságosan bonyolult szolgáltatásokat nyújtanak egy hazai kkv számára. A kisebb cégek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a 2–3 ezer oldalas szolgáltatási szerződésekkel, s valójában nincs is szükségük erre a szolgáltatási szintre.

A kkv-k jellemzően „gondtalanabbul” tervezik meg a kiszervezéseket. Azt lehet mondani, hogy a kkv-k számára az outsourcing sok kisebb, rövid távú szerződést jelent. Sajátos paradoxon ugyanakkor, hogy miközben viszonylag kevesebb gondot fordítanak a kiszervezések előkészítésre, gyakorlatilag minden kiszervezhető tevékenységet külső vállalkozókkal oldanak meg.

Kerekes Antal szerint az ingatlangazdálkodás, az IT és a számvitel a legjellemzőbb kiszervezett tevékenység. Emellett kisebb mértékben, de jellemző az étkeztetés és a munkaruha-ellátás, illetőleg -tisztítás kiszervezése. Más tevékenységek, mint például az egészségügyi szolgáltatás, egyelőre nem kerültek a kkv-k látókörébe.

A kkv-k számára a kiszervezés kétségtelen előnye, hogy így a felmerülő kiadásokat költségként tudják elszámolni, emellett a szürke foglalkoztatás kockázatát is áthárítják a beszállítókra. Az outsourcing-szerződéseiket jellemzően rövid távra kötik. És „lábbal szavaznak”: a szerződés felületesebb előkészítését rugalmas szolgáltatóváltással kompenzálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik