Üzleti tippek

Eltűnhetnek a kézművesek a karácsonyi vásárokról

Kifizethetetlen bérleti díjakról és a tömegáru hódításáról panaszkodnak a Vörösmarty téren árusító iparosok, a szervezők eközben azt állítják: külön hangsúlyt fektetnek a minőségi kézműveskínálat támogatására.Sokan hitelt vesznek fel, hogy pavilont állíthassanak, és bár a szezon meglehetősen jó, a kézművesek nem számíthatnak jelentős profitra.

November vége óta ugyan a fővárosban számos helyen rendeznek karácsonyi vásárokat, azok szervezése már nagyrészt magánkézben van. A fővárosi helyszínek közül egyedül a Vörösmarty téri vásár szervezése hivatalos, azt a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. és a Népművészeti Egyesületek Szövetkezete (NESZ) bonyolítja le. A jelentős turisztikai látványosságnak számító vásár 46 millió forintba kerül az idén.

Budapesti karácsony

Az idei karácsonyi vásári szezonban a Fővárosi Önkormányzat saját közterületei közül nyolc helyszínen (Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, Kosztolányi Dezső tér, Fővám tér, Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, Baross tér és Blaha Lujza tér) 167 pavilon felállítására adott engedélyt. Ez Horváth Sándor közterületi alosztályvezető szerint 20-22 millió forintos bevételt jelent a hivatalnak. A többi fővárosi vásár a kerületi önkormányzatok engedélyével zajlik, számos helyszínen.


A Vörösmarty téri karácsonyi vásárra egyre többen jelentkeznek – mondta el lapunknak a NESZ ügyvezető igazgatója. Igyártó Gabriella közölte: az a céljuk, hogy a népi iparművész kézműveseknek adjanak lehetőséget az értékesítésre, és ne a kereskedőknek. Itt az elsődleges szempont nem az üzleti haszon lenne, hanem hogy programokkal és színvonalas termékekkel turisztikai látványosságot és tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak. A vásár részvételi díjai idén nem növekedtek, így a legolcsóbb pavilon 187 ezer forintba, a legdrágább pedig 488 ezer forintba került egész hónapra – tette hozzá az ügyvezető.

A NESZ által közölt pavilonárakkal szemben ugyanakkor számos kézműves lényegesen magasabb bérleti díjakról számolt be. Bár konkrét összegekről nem szívesen nyilatkoztak, jelzésként azonban az egyikük annyit mondott, hogy vannak pavilonok, melyek bérleti díja eléri az egymillió forintot.

A kézműveseknek az életben maradást jelentik a vásárok, hiszen a legtöbbnek nincsen saját üzlete, így csak ilyenkor tud új vevőkkel, érdeklődőkkel találkozni – nyilatkozta egy árus, aki az idei magas árak miatt nem jelentkezett a Vörösmarty téri vásárra. Leginkább karácsonykor, de máskor is jellemző, hogy olyan magasra emelkednek a pavilonbérleti díjak, hogy egy stand fenntartásából már szinte nem származik haszon, és a legtöbben már csak a létfenntartás végett dolgoznak. A kézművesek gyakran jelentős kölcsönök felvételére kényszerülnek ahhoz, hogy egyáltalán megjelenhessenek egy-egy eseményen.


Bár a legtöbb árus szerint az idei szezon – leszámítva az esős napokat – kifejezetten jónak számít, a portékáikat nem tudják olyan áron eladni, amely visszahozná a beléfektetett munkát. A felvásárolt, tömegárut kínáló kereskedők így lassan kiszoríthatják őket a vásárról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik