Üzleti tippek

Az antibiotikum-tilalom miatt fejetlenség várható az állattartásban

Jövő évtől nem lehet antibiotikumokat hozamfokozó céllal használni az állattartásban, a helyettesítő szerekre való áttérés pedig alaposan átrendezheti a takarmánykomponensek piacát.

A jövő év első fele emiatt nagy fejetlenséget hoz a baromfi- és a sertéságazatban – hívta fel a figyelmet Gáti Levente, a főként takarmány-adalékanyagokat előállító amerikai Alltech Inc. kelet-európai igazgatója egy csütörtöki konferencián. Hozzátette, hogy ez év végéig betegségek megelőzésére is adható még antibiotikum, jövő évtől azonban már csak kizárólag a megbetegedett állatoknak, kezelési céllal.

A szakember emlékeztetett arra, hogy bár az EU erről már másfél éve döntött – azaz mindenkinek ennyi ideje volt arra, hogy felkészüljön a változásra –, a tapasztalatok szerint azonban Magyarországon sokan még mindig nincsenek tisztában a változó helyzettel. Sok termelő abban bízott – nagytermelők is voltak ilyenek –, hogy a döntést „vissza lehet fordítani”. Van takarmányüzem is, amely csak két hónapja kezdett kísérletet folytatni a jövőre vonatkozóan, pedig jóval korábban is elkezdhette volna a felkészülést. Bizonyos állattartó cégek – éppen a felvásárlók, feldolgozók elvárása nyomán – persze már ma sem használnak antibiotikumot hozamfokozó céllal, termékeiket ugyanis nem tudnák eladni a külföldi piacon.

Gáti Levente szerint az információk hiánya miatt a jövő év elején a termelők jó része tanácstalan lesz annak kapcsán, hogy milyen helyettesítő hozamfokozót használjon. A helyettesítésre ugyanakkor legalább 5-6-féle készítmény áll rendelkezésre, és nem csak az Alltech termékei. Utóbbiak költsége mindenesetre azonos az eddig használatos antibiotikumokéval – a brojlercsirkénél használatos hozamfokozó típustól függően 400–800 forintba kerül egy tonna takarmányba, a sertésnél pedig 2000 forint –, a használatával kimutatott elhullási arány azonban 20 százalékkal kedvezőbb. Tudomásul kell venni azonban, hogy az antibiotikum helyettesítése egyféle anyaggal nem oldható meg – magyarázta a szakember, kitérve arra, hogy különös gondot kell fordítani az állatok elhelyezésére, az ivóvízre, a takarmány, illetve az istálló minőségére. Eddig az utóbbiak terén esetleg meglévő hiányosságokat a gyógyszerrel meg lehetett próbálni ellensúlyozni, ez a lehetőség azonban megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik