Üzleti tippek

Építőipar: minden negyedik cégnek nincs helye a piacon

Túltelített és fizetésképtelen a magyar építőipar, egyre nagyobb gondot jelent a vállalatok közötti tapasztalt körbetartozás – ez derült ki az Építőipari Felsővezetők Országos Találkozóján. Egyes vélemények szerint a szektorban tevékenykedő cégek 20-30 százalékának nincs helye a piacon.

Megdöbbentő adat, de a kis- és középvállalkozások csaknem felét érinti a körbetartozás problémája – mondta az Építőipari Felsővezetők Országos Találkozóján a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója. Tóth István János szerint ugyanez az arány az építőipari szektorban még magasabb, 60-70 százalékra tehető.

Ördögi kör

A GVI júliusi kkv körképének eredményei alapján végzett számítások szerint a körbetartozás elterjedtsége szorosan összefügg három tényezővel: a likviditási válságokkal, a vevők késedelmes fizetésével, és az áfa kifizetések 2004-2005 fordulóján történt visszatartásával.

Kimutatható továbbá, hogy a vevők késedelmes fizetése különösen erős romboló hatást gyakorol az adott cég fizetési fegyelmére, így a körbetartozás önmagát erősítő folyamatként érvényesül.



A körbetartozás oka, hogy a legtöbb cégnek nagy összegű kintlévőségei vannak. A találkozó résztvevőinek az építőipar kintlévőségeiről adott becslései eltérnek: az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint 40, míg a KÉSZ Kft. szerint 150 milliárd forintos összegről van szó. Konszenzus volt azonban abban, hogy a körbetartozás mértéke várhatóan tovább nő és leginkább az építési-lánc két végét, az anyagforgalmazókat és az alvállalkozókat sújtja.

A megoldást a felszólalók elsősorban a jogszabályi környezet drasztikus szigorításában és a széles információs rendszer kialakításában látták.

Gláser Tamás, a Vállalkozók és MunkáltatókOrszágos Szövetségének (VOSZ) Ipari szekciójának országos elnöke kiemelte: a jelenleg meglehetősen széthúzó, számos kis szakmai szervezetre oszló építőipart az összeomlástól csakis a tudatos összefogás és együttes fellépés mentheti meg.

Vermesi Sándor, a Strabag Építő Kft igazgatója ugyanakkor úgy vélte, hogy indokolatlanul túltelített a szektor, így irreális áron irreális feltételekkel dolgozik a vállalatok nagy része. Ezzel egyetértett az ÉVOSZ általános alelnöke is. Kreszán Albert álláspontja szerint cégek 20-30 százalékának nincs helye a piacon. Hozzátette: a szervezet már harmadszorra lobbizik sikertelenül azért, hogy a közbeszerzési törvényben szabályozva legyen, hogy azt a pályázót, aki ajánlatával 15 százalékkal eltér a projekt megszabott mérnökárától automatikusan kizárják a pályázatból. A túlzottan alacsony árral pályázó cégek ugyanis rendszeresen nem fizetik ki alvállalkozóikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik