Üzleti tippek

Feszültségeket okozhat a kereskedelmi törvény

A versenytörvény és a polgári jog konfrontációját eredményezheti az elfogadásra váró kereskedelmi törvény hatodik paragrafusa, amely a piaci szereplők erőfölényét taglalja – írja a Napi Gazdaság.

A kereskedelmi jogászok szerint a törvénytervezet piaci erőt taglaló része elfogadhatatlan helyzetet teremt azzal, hogy egyoldalú és indokolatlan védelmet adna az általa nem nevesített beszállítóknak, s ezzel áttételesen korlátozná a verseny szabadságát. Úgy vélik, a törvény e pontja normatív eszközökkel akar beavatkozni a piac működésébe; félő, hogy éppen a jogszabály miatt a multik központi beszerzéseiket más országokba helyezik át, minek folytán például a saját márkás termékeket gyártó kis- és középvállalkozások nemcsak a magyar, hanem a regionális beszállítási szerződésektől is eleshetnek. Az előírások miatt csökkenhet a multik mozgástere az egyéb bevételi forrásoknál is, ami az árszínvonal növekedését okozhatja.

Torjákné Amberger Teréz, a Gazdasági Versenyhivatal szolgáltatási irodájának vezetője úgy fogalmazott, a jelenlegi forma elfogadása esetén számolnak azzal, hogy számos panasz, illetve bejelentés érkezik, főként a szabályok hatálybalépését követően. Az irodavezető szerint annyira azért nem abszurd a törvénytervezet piaci erőt taglaló része, hogy az az árszínvonal emelkedését okozná, hiszen nem helyezi abszolút tilalom alá a polcpénzt vagy a beszállítóval eddig kifizettetett marketing- vagy kereskedői szolgáltatást. Mint mondja, a kiskereskedelmi árak alakulására annak nincs érdemi hatása, hogy a beszerzés során a nettó árra milyen pluszköltségek rakódnak rá vagy vonódnak le, legfeljebb az elszámolási technikát módosítják. Ha a nettó ár változatlan marad, a jogszabály révén akár az árak átláthatósága is javulhat.

A GVH szakembere is indokoltnak tartana viszont néhány módosítást annak érdekében, hogy a kereskedő ne ütközzék nagy akadályokba, amikor a versenyből fakadó hatékonysági nyomást közvetíteni akarja a beszállítók felé. Úgy véli, hiba volna, ha ez a törvény nem csupán a kis- és középvállalatok számára biztosítana többleteszközt az objektív helyzetüknél fogva gyenge pozíciójuk némi javításához, hanem a kevéssé versenyző beszállítói piacok nagyméretű vállalatai számára is lehetőséget adna erős pozíciójuk további megerősítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik