Üzleti tippek

5,6 milliárdnyi pályázati támogatás a kkv-knak

A kis és középvállalkozások számára 2005-ben kiírt GVOP kutatás-fejlesztési pályázatok elbírálásra kerültek. Egyed Géza, a GKM helyettes államtitkára összesen 5,6 milliárd forint pályázati támogatást hagyott jóvá ezen az Európai Unió által is kiemelt fontosságú területen.

A GVOP Irányító Hatóság vezetője elmondta, hogy az elbírált pályázati kiírások a piaci igényeken alapuló, ott értékesíthető termékek, megoldások és a hozzá kapcsolódó fejlesztések támogatását tűzte ki célul, melynek szükségességét a jelentős érdeklődés is tükrözte. A 2005-ben beérkezett több száz pályázat közel kétharmada részesült kedvező elbírálásban.

A kutatás-fejlesztési tevékenység Magyarország versenyképességének fokozása szempontjából mind rövid, mind hosszútávon különösen fontos terület. A további fejlődést nagymértékben meghatározza, hogy a K+F tevékenység a támogatási forrásoknak köszönhetően minél szélesebb körben tegye lehetővé a magas tudásszintet igénylő high-tech iparágak hazai megtelepedését, az innovációt és a humánerőforrás fejlesztését.

Az „Induló technológia és tudás-intenzív mikrovállalkozások innovációs feladatainak támogatása” címmel meghirdetett pályázati kiírás 3 éves keretében rendelkezésre álló közel 3,3 milliárd forint, a 2004-2005 évi nyertes pályázatok kihirdetésével teljes mértékben lekötésre került. Ebből a nyertes pályázatok ez évi támogatása elérte a 2,4 milliárd forintot.

Az „Új kutatói munkahelyek létrehozásához kötődő vállalati kutatási infrastruktúra fejlesztése” témakörben idén közel 800 millió forint támogatáshoz jutnak a nyertesek, így a szintén három évre rendelkezésre álló közel 1,4 milliárd forint támogatási összeg is lekötésre került.

A „Vállalati innováció támogatása (KKV)” pályázati kiírás keretében a rendelkezésre álló három éves keret 3,5 milliárd forint. Ebből 2005-ben több mint 2,4 milliárd forint a nyertes pályázatok támogatása, így a keret 83,5 százalékot már lekötötték.

A pályázati nyertesek listája megtekinthető a GKM és a KPI  honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik