Üzleti tippek

Átjárás az ekho és az eva között

admin

2005. 08. 26. 00:00

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alkalmazása között megfelelő átjárást tartanak szükségesnek az érdekegyeztető partnerek.

Az ekho alkalmazásáról csütörtöki egyeztettek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM), a Pénzügyminisztérium (PM) és az érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az MTI-nek beszámolt arról, hogy a találkozón több kérdésben javasoltak az érdekegyeztető partnerek pontosításokat, ezek közül a legfontosabb az átjárhatóság kérdése volt. Véleménye szerint ez a probléma megoldható, ám az ügyben elsősorban a PM-nek kellene állást foglalnia.

A munkaügyi miniszter elmondása szerint a színlelt szerződések átminősítése munkaviszonnyá témájában egyetértettek a felek abban, hogy a törvényben pontos felsorolás legyen arról, mi minősül színleltnek és mi munkaszerződésnek. Csizmár Gábor szerint erre megoldást adhat a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítása, amely hamarosan az országgyűlés elé kerül. Ez felhatalmazást ad a munkaügyi miniszternek, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek iránymutatást adjon az átminősítésekre vonatkozó ismérvekről.

Az egyeztetésen részt vevő Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: az ekho-val kapcsolatos érdekegyeztető tárgyalások megfelelő ütemben haladnak, a jogszabálytervezet időben az Országgyűlés elé kerülhet. A helyettes államtitkár szerint a résztvevő felek minden megtesznek a tárgyalások mielőbbi eredményes befejezéséért.

Acsay Judit, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) érdekvédelmi bizottságának elnöke a munkavállalói oldal képviseletében az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a kormány képviselője ígéretet tett: a PM-mel konzultálva és vele egyetértésben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) irányadó elveket dolgoz ki az ekho-val kapcsolatban. Acsay Judit közölte: a munkaügyi miniszter a tanácskozáson a kormány nevében ígéretet tett arra is, hogy a munkaügyi tárca és a PM közösen irányelvet dolgoznak ki a munkaügyi felügyelet és az APEH számára. Ehhez az egyeztetésen munkaanyagot bocsátottak az érdekképviseletek rendelkezésére. “Kértük, hogy a

Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszer (TEÁOR) számainak körét – amelyek eldöntik, hogy mely szakmákra vonatkozik az ekho -, bővítsék ki” – hangsúlyozta a MÚOSZ képviselője.
Az érdekképviseletek azt javasolták, hogy a segédszínészek, és a pályakezdők se maradjanak ki az ekho-körből, mert akik újonnan lépnek a pályára, de még nem végezték el a főiskolát, azoknak már ne is kelljen vállalkozást alapítani, hiszen az ekho jó megoldás lehet számukra. Acsay

Judit kiemelte: hétfőn a MÚOSZ-ba látogat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ahol várhatóan szóba kerül az ekho témája is. “A kormány által kidolgozott törvénytervezet alapjaiban jó, de biztosítani kell, hogy a valódi vállalkozók biztonságban érezhessék magukat, ha az ekho-t választják” – jelentette ki a MÚOSZ érdekképviseleti bizottságának elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.