Üzleti tippek

Átjárás az ekho és az eva között

admin
admin

2005. 08. 26. 00:00

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alkalmazása között megfelelő átjárást tartanak szükségesnek az érdekegyeztető partnerek.

Az ekho alkalmazásáról csütörtöki egyeztettek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM), a Pénzügyminisztérium (PM) és az érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az MTI-nek beszámolt arról, hogy a találkozón több kérdésben javasoltak az érdekegyeztető partnerek pontosításokat, ezek közül a legfontosabb az átjárhatóság kérdése volt. Véleménye szerint ez a probléma megoldható, ám az ügyben elsősorban a PM-nek kellene állást foglalnia.

A munkaügyi miniszter elmondása szerint a színlelt szerződések átminősítése munkaviszonnyá témájában egyetértettek a felek abban, hogy a törvényben pontos felsorolás legyen arról, mi minősül színleltnek és mi munkaszerződésnek. Csizmár Gábor szerint erre megoldást adhat a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítása, amely hamarosan az országgyűlés elé kerül. Ez felhatalmazást ad a munkaügyi miniszternek, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek iránymutatást adjon az átminősítésekre vonatkozó ismérvekről.

Az egyeztetésen részt vevő Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: az ekho-val kapcsolatos érdekegyeztető tárgyalások megfelelő ütemben haladnak, a jogszabálytervezet időben az Országgyűlés elé kerülhet. A helyettes államtitkár szerint a résztvevő felek minden megtesznek a tárgyalások mielőbbi eredményes befejezéséért.

Acsay Judit, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) érdekvédelmi bizottságának elnöke a munkavállalói oldal képviseletében az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a kormány képviselője ígéretet tett: a PM-mel konzultálva és vele egyetértésben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) irányadó elveket dolgoz ki az ekho-val kapcsolatban. Acsay Judit közölte: a munkaügyi miniszter a tanácskozáson a kormány nevében ígéretet tett arra is, hogy a munkaügyi tárca és a PM közösen irányelvet dolgoznak ki a munkaügyi felügyelet és az APEH számára. Ehhez az egyeztetésen munkaanyagot bocsátottak az érdekképviseletek rendelkezésére. “Kértük, hogy a

Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszer (TEÁOR) számainak körét – amelyek eldöntik, hogy mely szakmákra vonatkozik az ekho -, bővítsék ki” – hangsúlyozta a MÚOSZ képviselője.
Az érdekképviseletek azt javasolták, hogy a segédszínészek, és a pályakezdők se maradjanak ki az ekho-körből, mert akik újonnan lépnek a pályára, de még nem végezték el a főiskolát, azoknak már ne is kelljen vállalkozást alapítani, hiszen az ekho jó megoldás lehet számukra. Acsay

Judit kiemelte: hétfőn a MÚOSZ-ba látogat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ahol várhatóan szóba kerül az ekho témája is. “A kormány által kidolgozott törvénytervezet alapjaiban jó, de biztosítani kell, hogy a valódi vállalkozók biztonságban érezhessék magukat, ha az ekho-t választják” – jelentette ki a MÚOSZ érdekképviseleti bizottságának elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!