Üzleti tippek

Átjárás az ekho és az eva között

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alkalmazása között megfelelő átjárást tartanak szükségesnek az érdekegyeztető partnerek.

Az ekho alkalmazásáról csütörtöki egyeztettek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM), a Pénzügyminisztérium (PM) és az érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az MTI-nek beszámolt arról, hogy a találkozón több kérdésben javasoltak az érdekegyeztető partnerek pontosításokat, ezek közül a legfontosabb az átjárhatóság kérdése volt. Véleménye szerint ez a probléma megoldható, ám az ügyben elsősorban a PM-nek kellene állást foglalnia.

A munkaügyi miniszter elmondása szerint a színlelt szerződések átminősítése munkaviszonnyá témájában egyetértettek a felek abban, hogy a törvényben pontos felsorolás legyen arról, mi minősül színleltnek és mi munkaszerződésnek. Csizmár Gábor szerint erre megoldást adhat a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítása, amely hamarosan az országgyűlés elé kerül. Ez felhatalmazást ad a munkaügyi miniszternek, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek iránymutatást adjon az átminősítésekre vonatkozó ismérvekről.

Az egyeztetésen részt vevő Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: az ekho-val kapcsolatos érdekegyeztető tárgyalások megfelelő ütemben haladnak, a jogszabálytervezet időben az Országgyűlés elé kerülhet. A helyettes államtitkár szerint a résztvevő felek minden megtesznek a tárgyalások mielőbbi eredményes befejezéséért.

Acsay Judit, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) érdekvédelmi bizottságának elnöke a munkavállalói oldal képviseletében az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a kormány képviselője ígéretet tett: a PM-mel konzultálva és vele egyetértésben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) irányadó elveket dolgoz ki az ekho-val kapcsolatban. Acsay Judit közölte: a munkaügyi miniszter a tanácskozáson a kormány nevében ígéretet tett arra is, hogy a munkaügyi tárca és a PM közösen irányelvet dolgoznak ki a munkaügyi felügyelet és az APEH számára. Ehhez az egyeztetésen munkaanyagot bocsátottak az érdekképviseletek rendelkezésére. “Kértük, hogy a

Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszer (TEÁOR) számainak körét – amelyek eldöntik, hogy mely szakmákra vonatkozik az ekho -, bővítsék ki” – hangsúlyozta a MÚOSZ képviselője.
Az érdekképviseletek azt javasolták, hogy a segédszínészek, és a pályakezdők se maradjanak ki az ekho-körből, mert akik újonnan lépnek a pályára, de még nem végezték el a főiskolát, azoknak már ne is kelljen vállalkozást alapítani, hiszen az ekho jó megoldás lehet számukra. Acsay

Judit kiemelte: hétfőn a MÚOSZ-ba látogat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ahol várhatóan szóba kerül az ekho témája is. “A kormány által kidolgozott törvénytervezet alapjaiban jó, de biztosítani kell, hogy a valódi vállalkozók biztonságban érezhessék magukat, ha az ekho-t választják” – jelentette ki a MÚOSZ érdekképviseleti bizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik