Üzleti tippek

Eltitkolt vagyonok után nyomoz az APEH

Az adóhatóság több olyan vállalkozót vizsgál, akik százmilliós nagyságrendű jövedelem forrását nem tudták igazolni, miközben luxusterepjáróval járnak – írja a Világgazdaság.

Az idei esztendő első 6 hónapjában 201 vagyongyarapodási vizsgálatot végzett el az adóhatóság, amelynek során csaknem kétmilliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel a revizorok – írja a Világgazdaság. Ez jelentős növekedést jelent, mivel tavaly egész évben 2,7 milliárd forint volt ez az összeg, tehát ezen vizsgálatok során átlagosan csaknem tízmillió forint volt a feltárt nettó adóhiány, tavaly ennél kevesebb. Az APEH ellenőrzési terve szerint ebben az évben több mint 500 vagyongyarapodásos vizsgálatot végeznek.

Az efféle vizsgálatoknál az adóhatóság annak jár utána, hogy az adózó vagyongyarapodásával és az életvitelére fordított kiadásokkal arányban van-e az adómentes, a bevallott és a bevallási kötelezettség alá nem eső, de megszerzett jövedelmének együttes összege. Ha nem tapasztalható arányosság, az adóhatóság becsléssel állapíthatja meg az eltitkolt adót.

Többnyire azoknál a magánszemélyeknél jelenhetnek meg a revizorok, akik, miközben luxusszínvonalon élnek, a legdrágább terepjárókkal járnak, repülőgépen, helikopteren közlekednek, nagyobb értékű ingatlant vásárolnak, valójában pedig veszteséges vállalkozást üzemeltetnek, minimális bevallott jövedelem mellett. A nagy értékű külföldi ingatlanvásárlásokról az APEH nemzetközi információkat is szokott kérni.

A lap írásából kiderül, hogy tavaly akadt olyan vállalkozó, aki 150 millió forintos jövedelem forrását nem tudta megjelölni. Az idén eddig több olyan üzletembert is találtak a revizorok, akik százmilliós nagyságrendű jövedelem forrását nem voltak képesek igazolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik