Vizsgálatok során munkatársaink különös figyelmet fordítottak az élelmiszer üzletek és vendéglátóhelyek higiénés állapotára, s az úgynevezett HACCP-remdszer működtetésére – tette hozzá Szeder Mária főorvos.
Közlése szerint a különböző hibák miatt 205 olyan határozatot hoztak, amelyekben bizonyos munkálatok elvégzésére, a hiányosságok pótlására kötelezték az üzletek vezetőit.
A megyei tiszti főorvos elmondta: összesen 63 szabálysértési feljelentést tettek, 56 esetben minőségvédelmi bírságot szabtak ki. Hozzáfűzte, hogy a tisztítószerek, vegyszerek helytelen tárolása, kezelése miatt kémiai terhelési bírsággal hét vendéglátóhelyet sújtottak.
Szeder Mária hangsúlyozta: a vendéglátóhelyeknél vizsgálták a dohányzásra vonatkozó rendelet betartását is, s ahol ez ellen vétettek – négy étteremben -, ott egészségvédelmi bírságot szabtak ki.
Megjegyezte: ellenőrizték a konyhai, éttermi dolgozók egészségügyi könyvét is, illetve az egészségügyi vizsgálatok megtörténtét, ezek elmulasztása miatt nyolc helyen kellett bírságolniuk.
A tiszti főorvos elmondta, hogy idén még nem kellett ideiglenesen bezáratniuk vendéglátóhelyet, csupán a fagylaltpult működtetését függesztették fel rövidebb időtartamra három helyen.
A tiszti főorvos szerint a korábbi évekhez képest idén jobb higiénés helyzetképet tapasztaltak a vendéglátóhelyeken, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kevesebb a tóparton a vendég, s jobban ráérnek az üzletekben a takarításra, másrészt megtették hatásukat a következetes és gyakori ellenőrzések is.
Izrael egyszerre bombázza Libanont, Gázát és Ciszjordániát
Élő hírfolyamunk a közel-keleti válságról.