Üzleti tippek

Kamattámogatással ösztönzik a zöldmezős kkv-beruházásokat

Kamattámogatási pályázatot hirdet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) kis- és közepes vállalkozások zöldberuházásaihoz a hitelfelvétel ösztönzésére - jelentette be Persányi Miklós, a tárca vezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A vállalakozások november 15-ig nyújthatnak be pályázatot a KVM országos főigazgatóságához. Egy cég maximum három projektre, legfeljebb 240 millió forint össztámogatási értékig igényelheti e támogatást.

A kármentesítési, levegőtisztaság-védelmi, vízminőség-védelmi, zajvédelmi, hulladékgazdálkodási és megújuló energiaforrásokkal összefüggő fejlesztésekhez igénybe vett kölcsönöknél a vállalkozásoknak csak az EURIBOR-t kell megfizetniük, az árfolyam-garanciát és a további kamatokat átvállalja az állam – tette hozzá Persányi Miklós.

Erős János, az MFB Rt. vezérigazgatója közölte, hogy az EURIBOR mértéke jelenleg mintegy 2-2,1 százalék. A vissza nem térítendő kammattámogatás nélküli hitelt igénylőknek ezen felül még mintegy 4 százalékos kamatteherrel kell számolniuk. A vezérigazgató jelezte, hogy pályázatot a KVM-hez csak az MFB, illetve a Sikeres Magyarországért hitelprogramban részt vevő 22 kereskedelmi bank által elbírált és elfogadott hiteligénylés csatolásával lehet benyújtani.

Veres János pénzügyminiszter közölte, hogy a környezetvédelmi tárca által finanszírozott “akciós” hitelprogram 2007. végéig 800 millió forinttal terheli meg a költségvetést. A kiosztott sajtóanyag szerint a kamattámogatás révén több tízmilliárd forint áramolhat a magyarországi környezetiparba az elkövetkező két évben.

Persányi Miklós megjegyezte, hogy a kamattámogatási pályázat egy kísérleti program, amelyet sok hasonló követ majd. “A következő évtized a környezetügyi fejlesztések évtizede lesz” – hangoztatta a miniszter.

Erős János kitért arra, hogy az elmúlt másfél évben az Európai Hitel, illetve fél éve a Sikeres Magyarországért program keretében 2 ezer vállalkozás vett fel mintegy 150 milliárd forint hitelt, amelyből 14 milliárd forintnyit környezetvédelmi projektekre költenek. További 20 milliárd forintnyi hiteligény van elbírálás alatt, amelyek 80 százalékából a vezérigazgató szerint megítélt kölcsön válik. Az átlagosan 70 milliós forintos kölcsönöket főként biomassza- és szélprojektekre veszik fel az igénylők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik