Üzleti tippek

Eltérő szolgáltatások a munkanélküliek kategóriái szerint

Az elhelyezkedéshez szükséges segítség jellege szerint a jövőben négy kategóriába sorolják a regisztrált munkanélkülieket - tájékoztatta Pirisi Károly a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója az MTI-t.

Vannak olyan munkanélküliek, akik alkalmasak az önálló álláskeresésre, számukra csak különféle információkat kell biztosítani e tevékenység eredményességéhez. Ez lesz az első kategória. A negyedik kategóriába azokat sorolják majd akik elhelyezkedése a legtöbb segítséget igényel. A kettes és a hármas kategória ezek között helyezkedik el.

A kategóriába sorolást az ügyfélbaráttá alakított, korszerűsített húsz kirendeltségen kezdték meg. Ilyen kirendeltség áll rendelkezésre megyénként, valamint Budapesten. A jövő év végéig újabb hatvan kirendeltséget korszerűsítenek. A kategóriába sorolást viszont már az építészeti, számítógépes felújítás ideje alatt is elkezdik ezeknél a kirendeltségeknél.

Mint Pirisi Károly hangsúlyozta: a regisztrált munkanélkülieké nem egységes csoport, fontos a nekik felajánlott szolgáltatások igazodása egyéni helyzetükhöz. A négy kategóriába sorolást, az ehhez igazított szolgáltatatást először a nyolcvan felújított kirendeltségen alkalmazzák, utóbb viszont országosan ezek az elvek érvényesülnek.

Változás lesz az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkájában az is, hogy a munkaügyi kirendeltségek, központok napi kapcsolatot alakítanak ki a térség munkaadóival. Valamennyi munkaügyi központban alkalmaztak már egy-egy munkaadói kapcsolattartással foglalkozó munkatársat, akik csak ezzel foglalkoznak. Rendszeresen felkeresik a térség munkaadóit, azokat az állásajánlatokat is feltérképezik, amelyeket eddig nem jelentettek be, szélesebb körű munkaerő közvetítési szolgáltatásokat kínálnak fel a cégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik