Üzleti tippek

Átalakul az ITDH

Az Origo Vállalkozói Negyed értesülései szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara veszi át a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) kereskedelemfejlesztési feladatait, s egyúttal megszüntetik az intézmény területi irodáit.

Az ITDH vezérigazgatója struktúraváltásról beszél, s cáfolja a tagirodák megszüntetésével kapcsolatos híreket. A Vállalkozói Negyed információi szerint döntés leghamarabb ősszel várható.

Egy hónappal ezelőtt Kóka János gazdasági- és közlekedési miniszter megbeszélést tartott Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. Az eseményen megegyeztek a magyar kereskedelemfejlesztési tevékenység hatékonyabbá tételéről. Kóka szerint a magyar állam sok helyen túlszabályozza a piacot, bizonyos területeken – mint például a kereskedelemfejlesztés – viszont nem nyújt elég hatékony segítséget. Ezzel kapcsolatban Parragh László elmondta: “az ITDH területi irodái (a regionális irodák kivételével) megszűnnek, kereskedelemfejlesztési feladatkörüket a kamarák veszik át.”
Kóka János lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette: a változás azért is szükséges, mert a vállalkozók jelenleg nem tudják, hogy az ITDH különböző kézben lévő regionális irodái közül, melyikhez fordulhatnak problémáikkal. “Nagyon fontos lenne pedig odatelepíteni a kereskedelemfejlesztést, ahol a a vállalkozó legközelebb van az intézményhez ” – húzta alá a miniszter. Ezért az MKIK és a minisztérium másfél hónap alatt közös program kidolgozását jelentette be.

Az MKIK elnöke szerint a kamara vezetősége – a gazdasági élet szerves részeként – rendelkezik a kereskedelemfejlesztési terület irányításához szükséges kapcsolati tőkével, ezért szükségtelen a kamarai és az ITDH hálózat párhuzamos működtetése. “Az ITDH által szponzorált rendezvények többségén a kamarák elnökei állítják össze a vendéglistát” – említett egyet a párhuzamos feladatok közül Parragh László.

Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója cáfolta a tagirodák megszüntetésével kapcsolatos híreket. Tudomása szerint az intézmény belföldi hálózata a megyei helyett regionális elven szerveződne, így továbbra is foglalkozna kereskedelemfejlesztéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik