Üzleti tippek

Munkaerő-kölcsönző magyar cégek

Több mint 65 ezer alkalommal kölcsönöztek munkavállalókat a munkaügyi statisztikával követhető, legális munkaerő-kölcsönző cégek a múlt évben - tájékoztatta a Foglalkoztatási Hivatal az MTI-T.

A munkaügyi központokhoz bejelentett adatokból kiderül, hogy 505 kölcsönző cég tevékenykedett a múlt évben Magyarországon. Ez csaknem 50 százalékkal magasabb, mint a 2003 év végi adat. Ezek a cégek 52 684 dolgozóval kötöttek határozatlan, vagy határozott idejű munkaszerződést, majd 65 029 alkalommal sikerült őket a foglalkoztatókhoz kikölcsönözni. A kikölcsönzötteket 57 746 esetben fizikai, 7 283 esetben szellemi munkára alkalmazták.

A legtöbb, 175 munkaerő-kölcsönző Budapesten található, ez az összes a munkaügyi központokhoz bejelentkező vállalkozás mintegy 35 százaléka. Az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők adják a kölcsönzöttek legnagyobb részét. A 8 általános vagy annál kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezők aránya 35,6 százalék, a szakmunkásképzővel és szakiskolával rendelkezők aránya 36,7 százalék, a szakközépiskolával és technikummal rendelkezők 12,7 százalékát teszik ki a kölcsönzötteknek, a gimnáziumot befejezettek aránya 10,7 százalék. A főiskolai vagy egyetemi képesítéssel rendelkezők mindössze 4,7 százalékot képviselnek.

A 20 év alattiak csupán 7,6 százalékát tették ki az összes kölcsönzöttnek, a 21-35 év közöttiek 52,1 százalékát, a 36-45 év közöttiek a 20,8 százalékát, a 46-55 év közöttiek a 14,2 százalékát, az 55 év felettiek pedig az 5,4 százalékát. Az 505 munkaerő kölcsönzővel több mint 1700 foglalkoztató szerződött, azaz egy-egy kölcsönzőre átlagosan több mint 3 partnercég jutott. Leginkább a feldolgozóipari cégek keresnek így munkavállalókat, 753 ilyen cég szerződött, ez 43,5 százalékot jelent. Sok cég, 17,9 százalék szerződött a sport-, kulturális és egyéb szolgáltató területről, valamint 12,1 százalék a kereskedelmi ágazatból.

Néhány ágazatban a kölcsönzőkkel szerződő foglalkoztatók szinte csak Budapestiek, így például a kereskedelem, pénzügy, oktatás, egészségügy terén. A szállítás és a raktározás, mint kölcsönzötteket alkalmazó szakterület Budapestre és Pest megyére jellemző. A mezőgazdasági cégek főleg Jász-Nagykun-Szolnok megyében keresnek kölcsönzött munkavállalókat. Fejér megyében az építőipari és a vendéglátóipari foglalkoztatók keresnek így dolgozókat. Győr-Moson-Sopron megyében a kölcsönzötteket foglalkoztatók 82 százaléka a feldolgozóiparban tevékenykedik.

A legnagyobb igény a betanított munkás nőkre volt, összesen 20.412-en jutottak így munkához. A korábbi években a betanított munkás férfiakat keresték leginkább a kölcsönbevevő cégek. A kölcsönző cégek körülbelül ugyanannyi határozatlan és határozott idejű munkaszerződést kötöttek. A kölcsönzött szellemiek aránya a pénzügyek területén és az egészségügyben magas, de a villamosenergia-ágazatban is átlag feletti. Legalacsonyabb a feldolgozóiparban. Éves átlagban körülbelül száz napot dolgozott a múlt évben egy-egy kölcsönzött munkavállaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik