Üzleti tippek

Ne mondja, hogy nincs rá ideje!

Rosszul érzi magát a bőrében? Túlságosan stresszes, már aludni sem tud? A legzsúfoltabb napirendbe is beilleszthető a rendszeres testmozgás.

Időnként mindenkit elfog a vágy, hogy változtasson az életmódján. Az elfoglalt cégvezetők, menedzserek helyzete ebből a szempontból egyáltalán nem könnyű: nyomasztanak a határidők, a nagy sietségben épp csak bekapunk valami gyorsételt vagy az üzleti ebédeken, vacsorákon tálalt laktató fogásokból csemegézünk. A rendszeres sport pedig az állandó időhiányban sokszor csak vágyálom, soha el nem ért cél marad. Nem csoda, hogy egyre szélesebb rétegeket fenyegetnek a stressz és a mozgásszegény életmód okozta civilizációs betegségek, például a szív- és érrendszer problémái.

Kérdezze meg orvosát!

Jó hírünk van: ha valóban elszánta magát arra, hogy mától tesz valamit az egészsége, illetve a stressz visszaszorítása érdekében, az idő szorításától sem kell félnie. Ha az üzleti életben már hozzászokott a tervezéshez és a rugalmas megoldások kereséséhez, miért ne használná ki rutinját a magánéletében is?

Mire jó a rendszeres sport?

• Segít megelőzni a civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri problémák, daganatos betegségek) kialakulását.
• Megszünteti a túlsúlyt, felgyorsítja az anyagcserét, szépíti a testet.
• Energiát ad, felszámolja a krónikus fáradtságot, kedvetlenséget.
• Oldja a stresszt.
• Javítja a lelkiállapotot, elejét veszi a lehangoltságnak, a depresszív hangulatnak.
• Növeli az önbizalmat, a saját teljesítőképességünkbe vetett hitet.
• Javítja a szexuális életet.

Ahogy a vállalkozás elindítása előtt szükség van a piac felmérésére, ugyanúgy a tervezett életmódváltás is a lehetőségek, a megoldandó problémák feltérképezésével indul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mielőtt belefogna a rendszeres sportolásba, jelentkezzen be a háziorvoshoz, és kérjen állapotfelmérést, illetve konkrét tanácsokat.

Ez különösen akkor fontos, ha már elmúlt 35 éves, ha az elmúlt években nemigen sportolt (akkor is, ha fiatal korában épp sportsikereiről volt híres!), vagy krónikus betegséggel küzd (például: cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás). A doktorral beszéljék meg az elérendő célokat is: mennyit kell fogynia, és ezt milyen ütemben ajánlatos megtennie, mennyi testedzéssel kezdjen, és ezt a mennyiséget milyen tempóban emelheti. Az orvos ismeri az ön egyéni adottságait, kórtörténetét, így valóban személyre szabott tanácsokat tud adni.

Nagyon fontos, hogy előrevivő, ám elérhető célokat tűzzön ki – akárcsak az üzlet világában. Ha soha nem sportolt, ne akarjon egyetlen hónap alatt mindent pótolni, mert ha így kezd neki, csak sajgó izomlázban és elkedvetlenítő kudarcokban lesz része. Kezdje inkább kicsiben: az első hetekben csak apró változtatásokat vezessen be az életmódjában.
A lift helyett a munkahelyén is használja a lépcsőt. Ha egy közeli étteremben van tárgyalása, autózás helyett sétáljon oda. És reggel vagy este vállalja át családtagjaitól a kutya sétáltatását (esetleg tervezzen be az állattal egy soron kívüli pluszsétát – higgye el, az eb nagyon hálás lesz a mozgásért!).

Kezdje apróbb lépésekkel!

Keressen a napirendjében olyan pontokat (például: reggel, ebédszünetben vagy munka után), amikor rá tud szánni 5–10 percet az első edzésekre – ha nincs hozzászokva a rendszeres mozgáshoz, kiindulásként ennyi is elég lehet. Az ilyenkor végzett mozgás lehet tempós séta, néhány gimnasztikai gyakorlat, de előveheti a kamrába száműzött szobakerékpárt, lépcsőzőgépet is.

Tornázzon az irodában!

Az emberi testet nem a monitor előtti ülésre tervezték, gyakran mégis 8–10 órát töltünk az íróasztal előtt. Egy kis nyújtózkodás, néhány apró, bármikor elvégezhető gyakorlat segít, hogy a gerince jobban bírja a terhelést.
• Egyenesen ülve végezzen fejkörzést mindkét irányba – jó módszer a nyak elmerevedése ellen.
• Egyenes háttal ülve emelje mindkét karját a feje fölé, és felváltva nyújtózkodjon velük tizenöt-hússzor. Érezze, ahogy megnyúlik a gerince.
• Üljön egyenesen, kicsit terpesztett lábbal. Fordítsa balra a törzsét, és maradjon így 10–15 másodpercig, majd forduljon jobbra. Mindkét irányban ötször végezze el a gyakorlatot.
• Ülő helyzetből hajoljon jobbra, a bal kezét emelje fel, míg a jobbat nyomja lefelé. Végezze el a gyakorlatot a másik irányba is, és ismételje meg az egészet ötször.
• Nyújtsa előre a karját, kulcsolja össze a kezét. Domborítsa a hátát, majd vegyen mély levegőt, és húzza ki magát, szorítsa lefelé a vállait. Ismételje tízszer.

Ha ezek az apró változtatások már beilleszkedtek a napirendjébe és szeretné fokozatosan megemelni az edzésadagot, itt az idő megtervezni a komolyabb lépéseket. Először is saját szemilységével, biológiai ritmusával kell számot vetnie. Reggel vagy inkább este van a teljesítőképessége csúcsán? Milyen sportágakat kedvel? Az egyszerűség híve, vagy hajlandó bonyolult technikákat elsajátítani? Egyedül vagy csoportban szeretne sportolni? Ha ezeket a kérdéseket megválaszolja, máris a kezében van a lehetséges sportágak alapvető listája.

A következő lépésben ezeket az elképzeléseket érdemes összevetni a lehetőségekkel. Fel kell mérni, milyen sportolási lehetőségek vannak a közelben – ha például csak a város másik végén tudna futni vagy úszni, nagyobb az esélye, hogy bármilyen vonzó sportág is a kocogás vagy az úszás, az első forgalmi dugóban elátkozza az egész tervet, majd inkább hazaindul, hogy leüljön a tévé elé. Érdemes tehát a lakó- és munkahelye közvetlen környezetében gondolkodnia, vagy épp otthon edzenie egy fitneszgép vagy videokazetta segítségével.

Nézzen körül, milyen edzőtermek, küzdősport-csoportok, tánciskolák működnek a környéken, és kérdezzen rá ezek nyitva tartására, az órák időpontjára és áraira is. Ma már számos olyan fitnesztermet találni, amelyben non-stop edzhetnek az elfoglalt vendégek, akár egy-két szervezett aerobikórára is beeshetünk késő este. Az edzőtermek látogatója nincs magára hagyva, az edzőktől bármikor kérdezhet, szívesen segítenek az edzésprogram kidolgozásában. Személyi edzőt is fogadhat, vele még hatékonyabb lesz az edzés, ráadásul, ha tudja, hogy a teremben várja az edzője, kisebb lesz a kísértés, hogy egyszer-egyszer kihagyja a tréninget. A barátait, családtagjait is beszervezheti a közös sportolásra: ha van, aki átlendíti a holtpontokon, nagyobb a valószínűsége, hogy hosszú távon is tartja majd az edzésprogramot.

Tekintse befektetésnek!

A sportra szánt órákat írja be a naptárába, és kezelje úgy, mintha abban az időpontban a vállalat szempontjából létfontosságú tárgyalása lenne. Tekintse ezt az időt befektetésnek saját és cége jövőjébe, hiszen mi lenne a vállalkozással, ha egy hirtelen jött betegség miatt kidőlne a sorból? Tőlünk nyugatra a legnagyobb cégek vezetői már rájöttek erre, így egyre több vállalat ad támogatást az alkalmazottak testedzéséhez, rekreációjához: fitneszbérletet, edzőt, squash-pályát fizetnek számukra.
Vegye azt is szemügyre, mikor esik legjobban az edzés: hajlandó egy órával korábban kelni, hogy aztán az elvégzett munka örömével induljon az irodába? Vagy inkább ebédidőben, esetleg este edzene? Több ideje van a hétvégén? Vagy a hét első fele „lazább” a munkahelyén?

Szenvedni nem muszáj

Mindenképpen olyan sportágat válasszon (akár két-három különbözőt is), amelyet képes élvezettel űzni, hiszen ha az edzést szenvedésként éli meg, nemigen fog hosszabb ideig kitartani. Az egész napos nyüzsgés után például pihentető lehet a futás vagy az úszás monotóniája. A küzdőszelleműeknek kiváló levezetés lehet egy „vérre menő” squash- vagy teniszmérkőzés. Az elmélyülésre vágyók kipróbálhatják a jógát vagy a taj-csit. A természet szerelmeseinek a túrázás vagy a kerékpározás lehet az ideális sportág. A túlsúllyal küszködők jobb, ha ízületkímélő sportba fognak, ilyen lehet a gyaloglás vagy az úszás, esetleg a vízi gimnasztika. Figyeljen a tempóra is: ne merítse ki teljesen magát, akkor jó, ha megizzad, de kényelmesen tud lélegezni, nem kell kapkodnia a levegőt.

Induljon el a neten!

A különféle sportágakkal és sportklubokkal, edzőtermekkel kapcsolatban a következő weblapokon keresgélhet:
sport.lap.hu
sportklub.lap.hu
www.mozduljvelunk.hu
www.sportkapu.hu
www.fitnet.hu

A kezdeti ötperces edzésidőt fokozatosan, naponta-hetente emelje néhány perccel, és egy-két hónap alatt érje el a heti három-négy alkalommal 30–40 percet. A legjobb, ha az edzésének 70–80 százaléka aerob tevékenység (azaz állóképességet igénylő, a szívet és a tüdőt felpörgető sport, például a futás, úszás, kerékpározás, foci, kosárlabda, squash), a maradék időt pedig célzott izomfejlesztésre, például súlyzós gyakorlatokra szánja. Az időtartamot tovább emelheti heti háromszor-négyszer egy órára, ezt követően pedig az edzés intenzitását érdemes fokoznia.

Vonja be a családot!

A legtöbb felelős beosztású ember úgy érzi, túlságosan kevés időt tölt a családjával, s talán lelkiismeret-furdalása is támad, ha ebből még további órákat csíp le az edzésre. A két dolog azonban egyáltalán nem zárja ki egymást: a hétvégére vagy a szabadság idejére szervezzen sportos családi programot, kirándulást, korcsolyázást, biciklitúrát. Ha a gyerekek időben megszokják, hogy a sport az élet fontos része, van rá remény, hogy a későbbiekben is az egészséges életmód hívei lesznek. Ráadásul a közös időtöltés szép élményekkel gazdagít, a családi kapcsolatot is szorosabbra fűzi.

Időről időre próbáljon ki új dolgokat, nehogy a megszokás elvegye a kedvét a sportolástól. Nézzen körül barátai, üzleti partnerei háza táján – a golfmérkőzéseket, a teniszmeccseket vagy a lovastúrákat akár újabb kapcsolatok kiépítésére, sőt üzletek megkötésére is felhasználhatja. A nyári pihenés is jó alkalom arra, hogy kipróbáljon valami újat – a vitorlázástól a siklóernyőzésen át az extrém túrákig végtelen a választék, csak a merészsége szabhat határt. Időnként pedig bátran kényeztesse családját és önmagát egy testileg és lelkileg egyaránt pihentető wellness-üdüléssel, hétvégével – a kemény munka után igazán megérdemli a jutalmat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik