Üzleti tippek

Befektetési tipp: Pályán a devizabetét

A banki forintbetétek kamata hónapok óta olyan mértékben apad, hogy lassan egyes devizák betétkamata sem lesz alacsonyabb.

Az egy hónapos és egyéves futamidejű angol fontkamatok például jelenleg több itthoni hitelintézetnél egyaránt 4,2–4,9 százalékos éves szintnél járnak, míg amerikai dollárban ugyanilyen futamidőkre 2,8–3,75 százaléknál. Még euróban történő lekötés esetén is találni – természetesen az elhelyezett összegtől függően – 30 napra és egy évre is 2,1 százalék körüli kamatot.

Ha egy kisvállalkozás külföldi pénzben tesz szert jövedelemre és ily módon is kell majd később eszközöket vásárolnia, mostanában aligha érdemes vállalnia az átváltással járó többletköltségeket. Az átmeneti időre, az újabb beruházásig e helyett célszerű devizában lekötni a pénzt. Érdekes módon a devizabetétek kamatai alig függnek a lekötés futamidejétől (a dollárt kivéve): rövidebb és hosszabb periódusoknál is nagyjából azonos a besöpörhető nyereség. A betett összeg nagysága annál inkább számít, azonos futamidőre még akár egy százalékkal is megnövelheti a kamatot.

Devizabetét elhelyezésére a hazai bankoknál nemcsak külön számlanyitással van lehetőség, hanem anélkül is, úgynevezett könyves betéttel. Egyes pénzintézetek azonban csak lakossági devizabetétet fogadnak el, vállalatit nem. Más bankoknál viszont csak bizonyos összeghatár (az Általános Értékforgalmi Banknál (ÁÉB) például 10-10 ezer euró vagy dollár) fölött köthetnek le betétet cégek. Akad olyan bank is, ahol bizonyos devizanemeket nem lehetséges fialtatni: a Raiffeisen Banknál például hiányzik a svájci frank lekötés. Másoknál viszont zavarba ejtően széles a betéti kínálat: az Erste, az MKB és az OTP banknál például kanadai dollár mellett többek közt svéd koronában is van lekötés, akár már egy hétre is.

Fontos szempont lehet, hogy a betét idő előtti feltörése esetén miképp kamatozik tovább a bennmaradó hányad, és mennyit kapunk a kivett összegrész után. E téren különösen ügyfélbarát a Citibank megoldása: részfeltörés esetén a maradék rész az eredeti feltételekkel kamatozik tovább, míg a felvett hányadra látra szóló kamat jár. Egyes hitelintézeteknél viszont egyáltalán nem lehetséges idő előtt a pénz egy részét kivenni, másoknál a felvett hányad után nulla százalék kamatot fizetnek ki (vagyis semmit). Ha viszont a futamidő lejárta után az összeget továbbra is kamatoztatni akarjuk, természetesen a devizabetéteknél is van lehetőség előzetesen automatikus hosszabbítást kérni.

Az esetleg a lekötött összeg biztonságáért aggódók számára jó hír, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája a devizabetétekre is kiterjed. Igaz, ezekben az esetekben is egy hitelintézetnél kamatokkal együtt csak maximum 6 millió forint (azaz mintegy 23 700 euró) értékig. A bank fizetésképtelensége esetén ugyanakkor az OBA forintban fizetné ki a károsult ügyfeleket.


Befektetési tipp: Pályán a devizabetét 1


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik