Üzleti tippek

Magánvagyonukkal felelnek a fantomcégek vezetői

admin
admin

2005. 07. 06. 00:00

Egy nemrég elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően csütörtöktől nem lehet kibújni a felelősség alól: a nagy adósságot felhalmozott, majd fillérekért továbbpasszolt cégek felszámolás előtti vezetőinek ezentúl magánvagyonukkal kell felelniük.

Egy csütörtökön hatályba lépő törvénymódosítás elejét veszi annak a nem ritka gyakorlatnak, hogy a túlzott adósságot felhalmozó vállalkozásban érintett cégek tulajdonosi részesedésüket ingyen, vagy minimális ellenérték fejében külföldieknek vagy vagyontalan személyeknek továbbadják. Az eddigi szabályozás nem állapított meg felelősséget az egykori tulajdonosoknak, így a hitelezőknek általában esélyük sem volt, hogy jogos követelésüket megkapják.

A törvénymódosítás azonban úgy próbálja meg elejét venni a cégek fantomizálódásának, hogy a felszámolási per során az egykori tag, részvényes felelősségét is megállapítja a bíróság. Így a korábbi cégtulajdonos a teljes magánvagyonával felel akkor is, ha a céget már elidegenítette, sőt, abban az esetben is, ha csak korlátozott volt a felelőssége. Mindegyik korábbi tulajdonos perbe fogható, akinek a felszámolás előtti öt évben köze volt az érintett céghez.

Egyetlen esetben mentesülhetnek a korábbi tulajdonosok a felelősségre vonás alól: ha az átruházás időpontjában a cég bizonyíthatóan fizetőképes volt, vagy az eladás során jóhiszeműen jártak el.
Az új rendelkezés szerinti perindításra azonban csak július 7-étől, csütörtöktől van mód (tehát ha az eladásra csak ezt követően került sor), mivel a rendelkezés visszamenő hatállyal, alkotmányos aggályok miatt, nem alkalmazható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.