Üzleti tippek

Az APEH is segít az árkommandónak

A normál áfakulcs januárra tervezett, öt százalékpontos csökkentése Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint havonta átlagosan 5 ezer forintos megtakarítást hozhat a családoknak. Ehhez az szükséges, hogy a kereskedők a forgalmi adó csökkenését teljes mértékben érvényesítsék a fogyasztói árakban, ez pedig az árszint négyszázalékos mérséklődését jelenti többek között az élelmiszerek harmada, a tartós fogyasztási cikkek vagy az építkezéssel kapcsolatos szolgáltatások esetében. A kormány ennek érdekében ellenőrző intézkedéseket kezdeményez, mivel a tavalyi áfacsökkentés hatása nem jelent meg az árakban – mondta a miniszterelnök azon a pénteki megbeszélésen, ahol az illetékes minisztériumok, hatóságok vezetőivel tekintette át a teendőket.

Gyurcsány a pénzügyi és a gazdasági tárcát a fogyasztóvédelmet és az APEH-et is bevonja az árak ellenőrzésébe. Ehhez két uniós példát hív segítségül a kabinet, többek között az euró bevezetésekor alkalmaztak egyes tagországot átfogó árfigyelő programot. A kormányfő felkérte a PM-et a szóban forgó programok átvizsgálására, gazdasági és társadalmi hatásaik elemzésére. 

Tiltakozik az árkommandó ellen az Országos Kereskedelmi Szövetség, amely szerint a vevő a legjobb ellenőr: ott vásárol, ahol azt a legolcsóbban megteheti. A szövetség főtitkára szerint az ellenőrző hatóság nem hozhatná nyilvánosságra az áraikat nem csökkentő üzletek listáját, mivel az jogellenes beavatkozás a versenybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik