Üzleti tippek

Hét százalékra csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékosra csökkentette irányadó kamatát a kedvező inflációs környezetre hivatkozva. Elemzők számítottak a döntésre.

„A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek a magyar gazdaságban, előretekintve az alacsony inflációs környezet fennmaradására és az inflációs célok teljesülésére lehet számítani” – olvasható a jegybank honlapján a kamatdöntés indoklásaként.

A jegybank közleményében ismét az egyensúlyi kockázatok mérséklését kéri a kormánytól, mert „a befektetői hangulat esetleges romlása közvetve inflációs kockázatot is hordozhat”. 

A Magyar Nemzeti Bank idén eddig 2,25 százalékponttal mérsékelte irányadó kamatát, elsősorban a kedvező inflációs, illetve maginflációs adatok nyomán. A Reuters hírügynökség által korábban megkérdezett elemzők szerint a kamatvágás-sorozat a közeli jövőben nem folytatódik, mert az ennél alacsonyabb alapkamat – a magas államháztartási és külkereskedelmi hiány mellett – könnyen újabb forint elleni spekulációra bátorítaná a külföldi befektetőket.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik