Üzleti tippek

Változik az eva

Az evára “rámozdultak olyan ügyeskedők”, akik a 25 százalékos áfakulcs és a 15 százalékos eva különbségét kihasználva megcsapolják a költségvetés – mondta Veres János. A pénzügyminiszter közölte: ennek véget vetnek.

A pénzügyminiszter szerint az eván változtatni kell, mert be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál – jelentette ki Veres János pénteken Pápán, egy vállalkozói fórumon. Ennek oka, hogy az evára “rámozdultak olyan ügyeskedők”, akik azt a lehetőséget akarták kihasználni, hogy a beérkező számlák áfa-tartalma és a fizetendő eva-összegek között különbség van, s azon nyerészkedni lehet. Ennek ellenére az eva továbbra is kedvező lesz, de valamilyen módon bezárják a kaput az ügyeskedők előtt – tette hozzá Veres.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a miniszterelnök adó- és járulékügyekben bejelentéseket tesz június 13-án a parlamentben. A kormány javaslatai között szerepelni fog az áfa legfelső kulcsának csökkentése, illetve az, hogy az iparűzési adó fizetése más alapon történjen.

Veres János elmondta: a magyar gazdaság nem mutat válságjeleket, a növekedés 2 százalékponttal nagyobb, mint az uniós átlag, s több mint 3 százalékponttal jobb, mint az eurózóna országainak teljesítménye. A magyar vállalkozások, üzleti szereplők jól teljesítenek, az első negyedévben a GDP 3,5 százalékkal nőtt. Az infláció az év végén abban a sávban lesz, ami a kormány prognózisában szerepelt, és a költségvetési hiány esetében is tartható a kormányzati tervekben szereplő szint. Szerinte a forint árfolyama az utóbbi néhány hétben a magyar gazdaság egésze szempontjából kedvező irányba mozdult el. Így 2008-ra Magyarország képes lesz teljesíteni az euró 2010-es bevezetésének feltételeit.

Veres szerint a májusi államháztartási adat – amit hétfőn hoz nyilvánosságra a tárca – kedvezőbb lesz az eredeti prognózisban szereplőnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik