Üzleti tippek

Ötmilliárdos vidékfejlesztési program indul kistérségek számára

Leader+ elnevezéssel indít vidékfejlesztési programot az agrártárca, melyre május 26-tól kistérségek pályázhatnak. Az ötmilliárd forintos keretből egyebek mellett a falusi turizmus fejlesztésére is lehet majd támogatást szerezni.

Ötmilliárd forintos vidékfejlesztési programot indít a szaktárca május 26-án a kistérségek számára – jelentette be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára pénteken Békéscsabán.

Pásztohy András elmondta: a Leader+ nevű programra kistérségek, illetve kistelepülések együtt pályázhatnak, ha az önkormányzatok mellett az adott térség fejlesztési programjában részt vesznek civil szervezetek és a vállalkozók is. A minisztérium számításai szerint egy-egy pályázó átlagosan mintegy százmillió forinthoz juthat.
A Leader+ program komplex formában nyújt vidékfejlesztési támogatást, egy-egy pályázatból az adott térségben fejleszthető a falusi turizmus, de létesülhetnek kisebb élelmiszer-feldolgozó “manufaktúrák”, vagy rendbe hozható a település főtere is. 

Pásztohy András felhívta a figyelmet arra, hogy a program Magyarország uniós csatalakozásától 2006 végéig szól, “egyfajta bevezetés a következő uniós költségvetési ciklusra. A 2007 és 2013 közötti időszakban ugyanis évente áll majd rendelkezésre vidékfejlesztési programok megvalósítására 9-10 milliárd forint a kistérségek és kistelepülési társulások számára” – hangsúlyozta.

Az államtitkár az Agrár és vidékfejlesztési operatív programról (AVOP) elmondta, hogy annak keretében a csatlakozást követő hároméves időszakban 105 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, elsősorban az agrárium technológiai fejlesztését és a mezőgazdasági termékek tárolókapacitásának növelését kívánják támogatni. Eddig erre a forrásra mintegy 150 milliárd forintos támogatási igény érkezett, 4300 pályázatot bíráltak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik