Üzleti tippek

Pihenjen sportosan!

Üzletek, hasznos kapcsolatok is születhetnek egy golfpályán, egy lovardában vagy épp egy vitorlás fedélzetén! Aki nem ismeri ezeket a sportokat, nyaralását is összekötheti elsajátításukkal.

Ha már régóta tervezi, hogy megismerkedik az üzletemberek körében népszerű sportok valamelyikével, érdemes kezdésként egy „intenzív kurzust” beiktatnia a napirendjébe, majd utána rendszeres gyakorlással szinten tartania vagy továbbfejlesztenie a tudását. Arra, hogy oktató felügyelete mellett tanuljon lovagolni, golfozni, a nagyobb városokban is van lehetőség, de lehet, hogy az első hetek edzéseit nem könnyű beszorítania a napirendjébe.

Ha ez a helyzet, érdemes a nyári pihenés helyszínéül olyan szállodát választani, ahol a programlehetőségek között szerepel a sportoktatás is, de más időtöltésre is lehetőség nyílik. (Ez különösen akkor fontos, ha párja és gyermekei nem szeretnének golfozni vagy lovagolni.) Mindehhez nem feltétlenül kell elhagyni az országot – már csak az esetleges nyelvi nehézségek és az egyes sportágak szakzsargonjának megismerése miatt sem.

Ütő és labda

Golfpályák közelében:

• Princess Palace Hotel*****: Princess meglepetés csomag – szállás és wellness-szolgáltatások, valamint golfozási lehetőség (külön térítés ellenében): 55 210–77 550 Ft/2 éj
• Rogner Hotel & Spa Lotus Therme****, Hévíz: Golf napok, 175–269 € /fő/2 éj
• Etyek, Villa Haka *** (10 kilométerre az alcsútdobozi golfpályától): 11 000–18 700 Ft/szoba büféasztalos reggelivel

Kevesen tudják, hogy a golf a sportág születése idején korántsem a felső tízezer játéka volt: unatkozó skót pásztorok fektették le a szabályait a XII. század környékén. Ma világszerte negyvenötmillióra tehető a sportág szerelmeseinek száma. A második világháború előtt Magyarország valóságos golfnagyhatalom volt. Mivel azonban a háború utáni negyven évben „osztályidegen” időtöltésnek számított ez a sport, a rendszerváltás után szinte a nulláról kellett ismét felépíteni a honi golféletet. Ma azonban már számos golfklub és pálya áll a játékosok rendelkezésére, s országos, valamint nemzetközi versenyeket is egyre gyakrabban rendeznek.

Azt az előítéletet is érdemes sutba dobni, miszerint laikus szemmel nézve a golf meglehetősen „kényelmes” sportág. Akik ezt tartják, valószínűleg nem gondolnak arra, hogy egy-egy alkalommal a játékosok legalább 7–8 kilométert gyalogolnak a szabadban, és maga az ütés is bonyolult technikájú, az egész test izomzatát megmozgató mozdulatsor.

Mielőtt a pályára lépnénk, gondoljuk végig, hogy a golfpályán nem ildomos akármilyen öltözetben megjelenni. Az előírásos viselet a galléros felsőrész és vászonnadrág, illetve térdszoknya, valamint az ütőfogást segítő kesztyű és az apró, műanyag szegekkel (soft spike) ellátott speciális cipő.

Budapest központjától mintegy 30 percnyire már nemzetközi szintű golfpályákat találunk – a 18 lyukas pályák mindegyikén van étterem és drink bár, valamint a kezdő játékosoknak gyakorlási és oktatási lehetőség. Amíg a szülők kedvenc sportjuknak hódolnak, a gyerekekre szakképzett felügyelők vigyáznak, és kellemes időtöltésükről is gondoskodnak. Érdemes ellátogatni a gödi Pólus Palace Thermal Golf Club Hotelbe (a napijegy ára 16 és 22 ezer forint között mozog), a monori Paplapos Golf & Academy Clubba (napijegy 10 500 Ft), a szentendrei szigeten fekvő Budapest Golf & Country Clubba (napijegy 15 900–19 900 Ft) vagy az alcsútdoboz-máriavölgyi Pannonia Golf & Country Clubba (napijegy 18 500 – 26 900 Ft). Ez utóbbi hely felkeresését összeköthetjük az etyeki borvidék meglátogatásával – itt az éjszakát is eltölthetjük, hogy a visszaútért felelős sofőrnek se kelljen lemondania a finom borok kóstolgatásáról.

Jó ötlet az is, ha a testi-lelki feltöltődést szolgáló wellness-üdülést kötjük össze a sportprogrammal. Az ötcsillagos dunakiliti Princess Palace hotelben például római fürdőben, pezsgőfürdőben, szaunában pihenhetjük ki a golftanulás okozta testi és a mindennapok által a vállunkra rakott lelki fáradalmakat, de nagy hírű fürdővárosainkat, Bükfürdőt és Hévízt is érdemes felkeresni a család minden tagjának megfelelő programért.

Hévízen a négycsillagos Rogner Hotel & Spa Lotus Therme parkjában található egy különösen kezdők számára ideális, 6 lyukú golfpálya. S miközben mi a golfnak hódolunk, a család többi tagja a személyre szabott wellness-kezeléseket vagy az egyéb sportprogramokat élvezheti. Bükfürdő büszkesége a Birdland Golf & Country Club. Ha nem ragaszkodunk a négycsillagos elhelyezéshez, a fürdővárosban olcsóbb szállodák, panziók közül is válogathatunk. Somogy megyében, Kaposvártól nem messze a hencsei European Lakes Golf & Country Club várja vendégeit.

Lóháton

Lovas szálláshelyek:

• Szentmihálypusztai Lovastanya, Zalaszentlászló( tel.: 06-30/268-0832, www.reithof.hu): szállás (2 vagy 3 ágyas szobában) reggelivel 13,60 €/fő, futószáras lovasoktatás 30 perc, 9 €.
• Gerébi Kúria Hotel ***, Lajosmizse (tel.: 06-76/356-045, www.gerebi.hu): 8 napos üdülés főszezonban, a szoba elhelyezésétől és az ágyak számától függően: 29 400–93 000 Ft/fő, lovaglás futószáron (30 perc): 1500 Ft
• Kentaur Üdülőfalu, Balatonboglár (tel.: (85) 353-200 , www.kentaurudulofalu.hu): 7 éj főszezonban: 29 500 Ft/fő
• Kincsem Hotel***, Kisbér (06-34/352-207, www.kincsemhotel.hu): 7 éjszaka főszezonban: 28 000–67 000 Ft/fő

Egyre többen szeretnek bele a testet-lelket felüdítő, semmihez sem hasonlítható élményt nyújtó sportágba, a lovaglásba. Először futószáron tanulhatjuk az állat irányításának alapjait, majd az osztálylovaglás ideje alatt (ekkor a karámban, még mindig oktató „keze alatt” rójuk a köröket és egyéb alakzatokat) finomíthatjuk tovább tudásunkat. Bármennyire is vonzó dolog a tereplovaglás és a lovas túra, ezekre csak biztos technikai tudással vállalkozzunk, nehogy sérülés legyen egy váratlan helyzet vége.

Kezdetben még nem szükséges a teljes felszerelést megvásárolnunk, az alapok megtanulásához egy kényelmes nadrág és póló is elég (a westernfilmek iránti nosztalgia okán felöltött farmernadrágról viszont jobb, ha mindjárt lemondunk, hacsak nem akarunk csúnyán feltört belső combbal lekászálódni a lóról), ám a biztonságunkat szolgáló kobak viselését semmiképp ne blicceljük el. A gyakorlás során fokozatosan úgyis rájövünk majd, hogy nem véletlenül találták ki a térdtájon megerősített lovaglónadrágot, a csizmát, a bőr lábszárvédőt és a speciális lovas kesztyűt…

Magyarország valóságos lovas paradicsom, a fővárosban és vidéken is szép számmal találunk lovardákat és a lovasokra számító szálláshelyeket – az ötcsillagos szállodáktól a falusi vendéglátókig, az egykori főúri kastélyoktól a tanyacsárdákig –, ahol oktató szakértő felügyelete mellett sajátíthatjuk el az alapokat, vagy indulhatunk tereplovaglásra, a fennmaradó időben pedig egyéb programokon vehetünk részt, például lovas és fogathajtó bemutatókat nézhetünk meg.

Ha megéhezünk, a lovascsárdák jó részében bográcsban főzött, igazi magyaros ételeket fogyaszthatunk. A lovas programot összeköthetjük Balaton-parti ejtőzéssel, vagy épp wellness-üdüléssel, sőt más sporttevékenységekkel is. A Magyar Lovas Turisztikai szövetség adatbázisában (www.equinfo.hu) régiónk és minősítés szerint is kereshetünk a lovardák között, a létesítményeket egytől öt patkóig minősítik.

Szelek és vizek

Tanfolyamok, túrák:

• Vitorlástúra az Adrián, kapitánnyal és személyzettel: 169 000–179 000 Ft/fő
• Hajózás az Adrián, a kezdő hajósokat kapitány segíti: 2500–3100 €/hajó/10 nap
• Kezdő tanfolyam Horvátországban: 540–595 €/fő
• Egyhetes elméleti és gyakorlati tanfolyam Budapesten és a Balatonon: 70 000 Ft/fő
• 4 órás sétavitorlázás a Balatonon, személyzettel: 85 000 Ft

Aki a szárazföldi sportok helyett inkább hajóra szállna, annak érdemes átgondolnia, hogy valóban szeretné-e elsajátítani a vitorlás vezetéséhez szükséges ismereteket, vagy csupán sétahajózásra vágyik – utóbbi esetben is bérelhet vitorlást, ám ekkor természetesen a szakképzett kapitány munkadíját is ki kell fizetnie.

A rutinos vízi emberek persze azt vallják, hogy bármilyen szép dolog is a sétahajókázás, nemigen vethető össze semmivel az az élmény, amikor az ember maga irányítja a hajót a nyílt vízen. Ám azt sem érdemes tagadni, hogy a hozzáértők szerint a vitorlázás egyike a legkomolyabb elméleti és gyakorlati felkészülést igénylő sportágaknak.

A legjobb persze annak a helyzete, aki már gyerekként megismerkedett az alapokkal, ám később sem lehetetlen letenni a kishajó-vezetői vizsgát. A képzésnek elméleti és gyakorlati része is van: az elméleti tanfolyam tárgya a hajózási szabályzat, a vízi KRESZ, és a vitorlázás elméleti alapjai. A gyakorlati szakasz olyan témákat ölel fel, mint például a hajókezelés, a vitorlás felszerelése, az alapvető csomók és manőverek megismerése, a kikötés vagy a vízből mentés. S mindez csak egy friss „jogosítványhoz” elegendő – ugyanúgy, mint az autóvezetésnél, a valódi gyakorlathoz sok-sok „forgalomban”, azaz vízen töltött óra szükségeltetik, épp ezért egy jó ideig még ildomos gyakorlottabb barátaink társaságában vízre szállni.

Magyarországon elsősorban a Balatonon zajlik a vitorlásélet: ott személyzettel együtt is bérelhetünk hajót, de vitorlás-tanfolyamra is beiratkozhatunk. Akit viszont a tenger csábít, annak érdemes Horvátországot kitűznie úti célul. Ott is felszállhat szakképzett kapitány vezette vitorlásra, elsajátíthatja a hajóvezetéshez szükséges gyakorlati ismereteket, s később, amikor már rutinos hajósnak minősül, családjával, barátaival együtt, önállóan bérelhet vitorlást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik