Üzleti tippek

Kevésbé keresettek a budapesti raktáringatlanok

A lassulás jelei mutatkoztak 2005 első negyedévében a budapesti modern raktáringatlanok piacán: tavaly egész évben 160 ezer négyzetméternyi területet adtak bérbe, idén az első negyedévban ennek mindössze alig több, mint egytizedét, 16 500 négyzetmétert.

A piac növekedésének megtorpanása még szembeszökőbb, ha a 2004 első negyedévében bérbe adott 57 ezer négyzetméterhez hasonlítjuk, aminek kevesebb, mint negyede valósult meg az idei első negyedévben.
A piaci növekedés megtorpanásának okát abban látja, az ipari-ingatlanpiaci körképében a DTZ Research, hogy a tavaly májusi EU-csatlakozás óta a cégek késleltetik a logisztikai ingatlanhoz kötődő döntéseiket, s ez a jelenség azóta is tartja magát.

A budapesti raktáringatlan-piac összterülete 640 ezer négyzetméter, a terület 5,8 százaléka áll bérlő nélkül, 2004 végén 7,2 százalék, 2003 végén 10 százalék volt ez az arány. Az ingatlanfejlesztők 240 ezer négyzetméternyi raktárterület építését vették tervbe, a terv azonban – szögezi le a tanulmány – a valós igények, jellemzően az előbérletek arányában módosulhat. Mintegy 45 ezer négyzetméter raktárterület építése folyamatban van.

A bérletek zöme logisztikai területbérlők bérlése, a budapesti és a vidéki logisztikai ingatlanpiacon a fejlesztők és a bérlők oldalán is várható új szereplők megjelenése.

Az új fejlesztések közül elkészült a szigetszentmiklósi Parkridge első épülete, megkezdődött az Aquimcum Logistics Park építése az OTP Ingatlan fejlesztésben. Tovább új építések várhatók az East Gate Business Parkban Fóton, a WDW Parkban Szigetszentmiklóson, illetve az Agrogate agrár logisztikai központban Herceghalmon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik