Üzleti tippek

V4 együttműködés az uniós fejlesztési források felhasználására

admin
admin

2005. 04. 18. 00:00

A visegrádi együttműködés országai a kohéziós és strukturális alapok felhasználásának könnyítésére és bővítésére megállapodást írtak alá. A visegrádi országok azt képviselik, hogy az elmaradott régiók több támogatást kapjanak a felzárkózáshoz.

A kohéziós és strukturális alapok felhasználásának könnyítésére és bővítésére együttműködési megállapodást írtak alá a visegrádi országok területfejlesztési miniszterei pénteken varsói találkozójukon – közölte Szegvári Péter, a Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal (MTRFH) elnöke hétfőn Budapesten. Elmondta: a visegrádi országok közösen lobbiznak az Európai Unióban a nyilatkozatban rögzítettek mentén.

Szegvári Péter ismertette, a visegrádi országok támogatják a Európai Bizottság törekvését, amely szerint a befizetések mértéke több legyen, mint a nettó befizetők ajánlata, a strukturális és kohéziós politika keretében nagyobb támogatást kapjanak az elmaradott régiók.
Szegvári Péter hangsúlyozta: a visegrádi országok nem pénzügyi kérdésként kezelik az EU kohéziós politikáját, hanem értékként. Utal arra, hogy a most csatlakozott országok olyan értékeket vittek magukkal, amellyel a közösség is gazdagodott.

Szegvári Péter hangsúlyozta, a visegrádi országok azt képviselik, hogy az elmaradott régiók több támogatást kapjanak a felzárkózáshoz. Emlékeztetett arra, hogy a most csatlakozott országokban lényegesen több az elmaradott régió, mint a korábbi tagállamokban. Fellépnek azért, hogy a kohéziós alap felhasználásakor ne érvényesüljön az úgynevezett n plusz 2-es szabály – azaz a program megkezdésétől számítva két éven belül be kellene fejezni a beruházást -, mert ez szinte megoldhatatlan feladat elé állítaná a kedvezményezettet. 

A  nyilatkozatban rögzítették, szeretnék, ha az uniós forrásokat a tervezettnél rugalmasabban lehetne felhasználni. Lehessen támogatni egyebek között a városfejlesztést, városrehabilitációt, a lakóházfelújítást, a területi együttműködésen belül a határ menti kapcsolatokat, a régión belüli közlekedés fejlesztést.

A MTRFH elnöke beszámolt arról, hogy a miniszterek találkozóján rögzítették, új fogalmat javasolnak kidolgozni az elmaradottság mérésére, ne csak a GDP-t vegyék alapul, hanem a területi tőke fogalmát is, ami lehetővé tenné az adott régió sajátosságainak pontosabb felmérését. Ez alapján jobban lehetne támogatni a régió versenyképességének növelését. Szegvári Péter elmondta, hogy a magyar kormány szeretné, ha Budapesten európai kohézióspolitikai intézet jönne létre, amely a kelet-európai területi folyamatok elemzésével, tervezésével, kutatásával foglalkozna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.