Üzleti tippek

Üresen állt a szállodai szobák fele márciusban

A Központi Statisztikai Hivatal Szállodai mutatószámok című tájékoztatójának adatai szerint 2005 márciusában a felmérésben részt vett szállodákban a szobafoglaltság 55,2 százalék volt. A szállodai szobák bruttó átlagára csaknem 13 ezer forintot, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel 7100 forintot tett ki. Az előző év márciusához viszonyítva a bruttó szobaárbevétel 6,5 százalékkal emelkedett.

A szállodai vendégforgalom 2005 márciusában 10,2 százalékal nőtt az előző év márciusához képest, az öt- és négycsillagos szállodák országszerte vendégforgalom növekedést regisztráltak. A legkiemelkedőbb – az országos átlagot meghaladó – emelkedés a budapesti házakat jellemezte: az ötcsillagos házak 9,5 százalékos, a négycsillagos házak 18 százalékos, a háromcsillagos házak 14%-os vendégéjszaka szám növekedést regisztráltak. Jelentősen emelkedett továbbá a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos (+13,7 százalék), valamint a kelet-magyarországi házakban (+5,3 százalék a négycsillagos, +5,4 százalék a háromcsillagos szállodák esetében) regisztrált vendégéjszakák száma. 2005 márciusában a balatoni négycsillagos házakban is vendégforgalom növekedést (+2 százalék) mértek.

A legmagasabb bruttó átlagárat a budapesti ötcsillagosok (27 ezer forint), a legalacsonyabbat a balatoni háromcsillagosok (5 300 forint) realizáltak 2005. márciusban. A szobafoglaltsági mutató a budapesti öt- (61,6 százalék), négy- (67,4 százalék) és háromcsillagos (65,7 százalék) szállodákban volt a legmagasabb, az országos átlagot is jelentősen meghaladó. Az országoshoz hasonló szobafoglaltság jellemezte a nyugat-magyarországi szállodákat (51,2 százalék az öt- és négycsillagos, 52,7 százalék a háromcsillagos házak esetében).

A szállodák vendégforgalma 2005 első negyedévében összességében növekedést mutatott: a vendégéjszakák száma csaknem 10 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának értékeit, amely a budapesti vendégforgalom rendkívül dinamikus növekedése mellett a kelet-magyarországi szállodák, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos házak pozitív eredményeinek köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik