Üzleti tippek

Nyaral a dolgozó

admin
admin

2005. 04. 07. 00:00

Vállalati üdülők már alig léteznek, de az alkalmazottak nyaralásának támogatása egyre gyakrabban tűnik fel ismét a cégek béren kívüli juttatásai közt.

A munkapszichológiával foglalkozó szakemberek szerint ahhoz, hogy elkerülhessük a túlzott stressz okozta fizikai és lelki kiégést, legalább évente kétszer, két-két hétre meg kellene szakítanunk a munkát. Persze a szabadság csak akkor ér valamit, ha ilyenkor nem a más időszakokban félretolt ház körüli munkákba fogunk bele, hanem valóban pihenéssel töltjük a munka nélküli napokat. A cégek vezetőinek is érdeke, hogy alkalmazottaik ne túlhajszoltan, agyonfáradtan végezzék munkájukat, ne kerüljenek betegállományba a pihenés nélküli hajtástól – a rekreáció, a pihenés támogatása ráadásul a közösséghez tartozás érzését, az alkalmazott lojalitását is növeli.

Üdülési csekk

A vállalati nyaraló utódai


A saját tulajdonú céges üdülő fenntartása meglehetősen költséges vállalkozás, de ha a cég vállalja a természetbeni juttatást terhelő járulékok befizetését, ingatlanvásárlás nélkül is megteheti, hogy saját nyaralót biztosít munkatársai részére. Egyre gyakoribb például az a megoldás, hogy a vállalkozás kibérel egy apartmant a horvát, az olasz vagy a görög tengerparton, és a dolgozók kedvezményesen vagy ingyen tölthetnek el ott egy hetet. A cégvezetők ilyen irányú elképzeléseinek valóra váltásában szinte bármelyik, apartmanokat bérbeadó utazási iroda segítséget nyújthat. Ugyanígy belföldi apartmant, vendégházat vagy magánszálláshelyet is bérelhetnek a vállalatok alkalmazottaik üdültetésére. Mostanában az sem ritka, hogy egyes vállalkozások time-share jogot vesznek, azaz üdülőszövetkezetekben vásárolnak meg az alkalmazottak számától függően 3 vagy akár 18–20 hét üdülési jogot. Az is előfordul, hogy a cég egy utazási irodával köt szerződést, és az alkalmazottak az adott iroda által szervezett vagy értékesített utakból választhatnak a vállalat által meghatározott értékben.

Jó megoldás lehet, ha a vállalkozás béren kívüli juttatásként üdülési csekket ad az alkalmazottaknak. Ez a mindenkori minimálbér összegéig, tehát az idén 57 000 forintig mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára adó- és járulékmentes. A munkáltató aktív dolgozói és azok családtagjai, valamint nyugdíjas, gyesen, gyeden lévő munkavállalói részére is vásárolhat üdülési csekket.

A járulékmentességen kívül fontos érv lehet a csekk mellett, hogy ily módon az alkalmazott valóban pihenéssel, munkaereje megújításával, ne pedig mellékállásban folytatott munkával tölti a szabadnapokat. Az üdülési csekk ráadásul a hazai turizmus fejlesztésében is segít – mivel csak belföldön váltható be.

Szállásdíjak, a szálláshely által nyújtott egyéb szolgáltatások (például étkezés, gyógykezelés, sport, wellness-szolgáltatások) kifizetésére lehet felhasználni, ugyanúgy, mintha készpénzzel fizetnénk. Utazási irodák belföldi programjait is megvásárolhatjuk a segítségével, valamint a MÁV és a GYSEV, a Volánbusz Rt. és a Balatoni Hajózási Rt. járataira válthatunk menetjegyet.

Idei újdonság, hogy az üdülési csekk a kulturális tárca költségvetési támogatásával megvalósuló művészeti fesztiválok belépőjegyeinek vásárlására is jó, ha a fesztivál szervezője szerződést kötött a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal a csekkek elfogadására. Összesen több mint 2500 elfogadóhelyen lehet fizetni a csekkekkel, ezek között körülbelül 2200 szálláshely (szállodák, panziók, kempingek, kastély- és wellness-szállodák) és közel 300 utazási iroda található.

Az üdülési csekket csak az használhatja fel, akinek a neve az utalványon szerepel, de a tulajdonos a társaságában levők számláját is kifizetheti. Értékéből nem lehet készpénzben visszaadni, viszont a különböző címletű csekkeket nem feltétlenül kell egyszerre beváltani.

Szálláshelyek és árak

Falusi szálláshelyek:

Boldizsár Vendégház, Cserépfalu: 1700–2400 Ft/fő/éj
Flóra Apartman, Parádsasvár: 2500–4300 Ft/fő/éj
Bagoly Tanya, Homokmégy: 1500–2500 Ft/fő/éj
Jászkisér Horgásztanya, Jászkisér: 2500–4000 Ft/fő/éj
Fizetővendég-látók: általában 1500–4000 Ft, helytől és a szállás kategóriájától függően
Panziók:
Gyöngyvirág Panzió és Kemping, Kőszeg: 2400–4000 Ft/fő/éj
Wieden Panzió, Sopron: 3000–5000 Ft/fő/éj
Forrás Panzió, Harkány: 3000–3500 Ft/fő/éj
Wellness-szállodák:
Cívis Hotel Délibáb, Hajdúszoboszló (***): 4800–8200 Ft/fő/éj
Aqua-Lux Wellness Hotel, Cserkeszőlő (***): 8000–13 000 Ft/fő/éj
Radisson SAS Birdland Resort & Spa, Bükfürdő (*****): 27 800–35 400 Ft/fő/éj
Danubius Thermal Hotel, Sárvár (****): 13 100–16 800 Ft/fő/éj
Thermal Hotel Harkány, Harkány (***): 5800–8400 Ft/fő/éj
Kastélyszállók:
Gróf Apponyi Kastélyszálló, Hőgyész (****): 9000–22 000 Ft/fő/éj
Pallavicini Kastélyszálló, Pusztaradvány (***): 7500–16 000 Ft/fő/éj
Batthyányi Kastély Hotel, Zalacsány (***): 7000–14 500 Ft/fő/éj
Mihályi Kastélyszálló, Mihályi (**): 2750–4850 Ft/fő/éj

Nézzük, mit is jelent mindez a gyakorlatban! Aki üdülési csekket kapott, annak szinte nincs is más dolga, mint kitalálni, hogy melyik belföldi üdülési forma felel meg legjobban az elvárásainak.

Természetközelben

Akinek a nyár egyértelműen a Balatonnál eltöltött napokat-heteket jelenti, rengeteg szálláshely közül választhat a „magyar tenger” partján, a kempingektől a fizetővendég-látók szobáin át a panziókig, illetve a három- és négycsillagos szállodákig szinte bárhol beválthatja az utalványt. Hasonló a helyzet a Velencei-tó és az utóbbi években fellendült vízi paradicsom, a Tisza-tó mellett is.

Különösen családosoknak, gyermekkel nyaralóknak jó választás a falusi turizmus. Nem minden nagyvárosi gyerek utazhat el falun élő nagyszülőkhöz a szünidőre, viszont a falusi szálláshelyek vendégeként a kicsik családias környezetben ismerkedhetnek meg a ma is élő hagyományokkal, a falusi udvar háziállataival, kóstolhatják meg a házi készítésű szilvalekvárt vagy épp kecskesajtot, miközben a szülők a természet közelségét, a csendet, a hagyományőrző programokat élvezhetik. A lovaglást kedvelőknek is érdemes e szálláshelyek közül válogatniuk. A vadászok és horgászok vadászházakban és halban gazdag vizek melletti horgásztanyákon is megszállhatnak az utalvánnyal, és a közelben hódolhatnak szenvedélyüknek.

Testi-lelki kényelem

A Magyarországon viszonylagos épségben fennmaradt 3500 kastély közül mintegy félszáz működik kastélyszállóként. A vendégek ezekben egyszerre élvezhetik a történelmi korok hangulatát, a főúri kényelmet és a modern, testet-lelket pihentető szolgáltatásokat. Akinek üdülési csekk lapul a zsebében, az e hotelek jó részében is felhasználhatja, meglepheti párját – és önmagát – egy romantikus, főúri hétvégével vagy nyaralással.

Akik sportos vagy testi-lelki kényeztetéssel teli feltöltődésre vágynak, azoknak a wellness-szállodák választékát érdemes tanulmányozniuk. További könnyebbséget jelent, hogy a csekket elfogadó hotelekben nemcsak a szállás, hanem a különféle kezelések költségét is ki lehet egyenlíteni a munkaadótól kapott utalvánnyal. A megújulást elősegítő szinte valamennyi kényeztetésben részünk lehet ezeken a szálláshelyeken, a gyógyvizes medencétől és az élményfürdőtől kezdve a szaunán, a különféle masszázsokon, arc- és testkezeléseken keresztül egészen az olyan különlegességekig, mint a forró lávakövekkel végzett masszírozás vagy a hangterápia. Aki ezeket a hoteleket túlságosan drágának találja, annak érdemes nagy hagyományú fürdővárosaink valamelyikében (pl. Sárvár, Harkány, Hajdúszoboszló, Hévíz) panzióban vagy magánszálláshelyen megszállnia, s a fürdőben élvezni a gyógyvizek áldásait.

Az ország minden táján

Az aktív pihenést, például bicikli- vagy kenutúrát, nemzeti parkok, természetvédelmi területek vagy a kulturális és történelmi értékek felkeresését célzó utazást tervezők is felhasználhatják az üdülési csekket, hiszen az elfogadóhelyek listáján számos kemping, panzió és fizetővendég-látó hely szerepel. Az ország minden táján találni a csekket elfogadó szállásadót, így ha körültekintően állítjuk össze az útitervet, a cégtől kapott üdülési utalvány akár a teljes szállásköltséget, sőt a menetjegyek költségét is leveheti a vállunkról. Ha pedig az utazási irodák belföldi programjaira fizetünk be a üdülési csekkel, még a szervezéssel sem kell bíbelődnünk – elég, ha egyszerűen csak jól érezzük magunkat.

A tervezéshez minden segítséget megkapunk a www.udulesicsekk.hu internetes oldalon. Megtaláljuk a csekket elfogadó szálláshelyek, szolgáltatók, utazási irodák listáját, és tájegység, illetve kategória szerint is kereshetünk az adatbázisban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.