Üzleti tippek

A növényvédőszer-csomagolások begyűjtése az EU-normáknak megfelelő

admin
admin

2005. 04. 07. 00:00

speciális veszélyes anyagnak számító növényvédőszer-csomagolások ártalmatlanítása területén Magyarország az európai uniós szinten, kimagaslóan teljesít – mondta Lantos Péter, a termékdíj-köteles hulladékfajta visszagyűjtésére specializálódott Csomagolóeszköz Begyűjtési Rendszer (Cseber) Kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
Közölte, hogy Magyarországon a törvényi előírásoknak megfelelően a hulladékká váló, növényvédő-szerrel szennyezett csomagolások 45 százalékát tavaly begyűjtötték és ártalmatlanították.

“Az idén a jogszabályok szerint 54 százalékot kell visszagyűjtenie egy gyártónak vagy importőrnek ahhoz, hogy mentesüljön a termékdíj megfizetése alól” – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Beszámolt arról, hogy Magyarországon kívül egyik új EU-tagországban sem gyűjtik még szervezetten az egészségügyi szempontból különösen veszélyes növényvédőszer-flaskákat, sőt több régi tagállamban sincs adat az ilyenfajta hulladékok kezeléséről.

A statisztikákat közlő országokat tekintve vegyes a kép: amíg Spanyolországban a kibocsátott mennyiséghez képest a visszagyűjtési arány 19 százalék, Franciaországban pedig 33 százalék, addig Németországban 63 százalék, a Benelux államokban pedig 93 százalék. Lantos Péter megjegyezte, hogy a két utóbbi esetben profitorientált cégek végzik a gyűjtést, Magyarországon a törvényeknek megfelelően viszont csak non-profit alapon, koordinálószervezeteket megbízva lehet erről gondoskodni.

A Cseber Kht. jelenleg 30 partnerrel rendelkezik, akiknek a licencdíj-befizetései fedezik a begyűjtés, szállítás és az ártalmatlanítás költségeit. A növényvédőszer-piac 90 százalékát lefedő partnerhálózat évente 180-200 millió forintot fizet a kht.-nek. Az ügyvezető igazgató megjegyezte: az üres növényvédő-szer göngyölegeket a felhasználók aratás előtt júniusban, illetve betakarítás után október-novemberben térítésmentesen az ország 118 olyan boltjába vihetik vissza, amellyel a Cseber Kht. szerződéses viszonyban áll.

Tavaly a kht. 488 tonna műanyag, 18,5 tonna fém és 38 tonna társított csomagolási hulladékot gyűjtött be. A hulladékok veszélyes hulladékégetőbe kerülnek, mert az újrahasználat nem biztonságos.
Lantos Péter felhívta a figyelmet, hogy az indulónak számító 2003. évben a kht. nem csupán a törvényileg kötelező, megelőző évben kibocsátott növényvédő-szer csomagolás megfelelő hányadát gyűjtötte be, hanem azt a 600 tonnát is, amely 2003 előtt felhalmozódott. “Erre az évre a szakma cégei háromszoros licencdíj-tételt fizettek, csak azért, hogy a Cseber kitakarítsa az országot a növényvédő-szeres flaskáktól” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.