Üzleti tippek

2,3 milliárdnyi pályázati pénz kkv-knak

A minőségbiztosítás fejlesztése érdekében a gazdasági tárcánál idén 2,3 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv). Számukra indult ugyanis a korszerű menedzsmentrendszerek és -technikák támogatására kiírt pályázat a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében, GVOP-2005-2.1.2. néven.

A kiírás célja, hogy az unió szabványainak való megfelelés érdekében a kkv-k minőségtudatos vállalatirányítást és menedzsmentet alakítsanak ki, erősítsék a minőségi és környezetközpontú szemléletet, valamint javítsák saját versenyképességüket. Ennek érdekében a pályázat támogatja a minőség- és környezetirányítási, a HACCP, az autóipari beszállítói követelménynek megfelelő, a NATO-beszállítói követelménynek megfelelő irányítási rendszerek, az információvédelmi irányítási rendszerek, illetve az élelmiszer-biztonsági rendszerszabványok bevezetését és tanúsíttatását.

A tárca becslése szerint a nyertes pályázatok száma elérheti az 1800-at. A cégek működési támogatásnak nem minősülő, visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatásra pályázhatnak, amelynek értéke a projekt elszámolható összes költségének legfeljebb fele, illetve a vállalkozás létszámától, valamint a bevezetésre kerülő rendszerektől függ. A már működő irányítási rendszerek megújítására a sávos támogatási összegek 50 százaléka nyerhető el. A HACCP-rendszer bevezetéséhez kapcsolódó tanácsadás esetén az elnyerhető támogatás, a vállalkozás létszámától függetlenül, legfeljebb 800 ezer forint. A sávokban meghatározott támogatási összegek az integrált irányítási rendszerek (ISO 9001:2000, ISO 14001:1996, ISO 9001, AQAP 2110) kialakítása esetén 100 százalékkal növelhetők. A pályázatokat március elejétől szeptember 30-ig lehet benyújtani, elbírálása folyamatos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik