Üzleti tippek

a fővárosi adóhatóság a nagyvállalatokat vizsgálja idén

Idén a nagykereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokat fokozottan vizsgálja a főpolgármesteri hivatal adóhatósága – mondta Deli Lajos, az adóügyosztály vezetője.

Figyelnek a nagy cégekre, mivel az iparűzésiadóból származó bevételek 85 százaléka tőlük folyik be. Idén az ingatlanforgalmazó, az idegenforgalmi, az egészségügyi és az ügyvédi vállalkozások, közhasznú társaságok, valamint az átalakuló és a megszűnő cégek, illetve az egymillió forintnál nagyobb összeget visszaigénylők számíthatnak kiemelt ellenőrzésre. A közel 200 ezer budapesti vállalkozás a tervezettnél 1,4 százalékkal többet, mintegy 140 milliárd forint iparűzési adót fizetett tavaly. Idén 149 milliárd forintos bevételt várnak.

Az ellenőrzéseknél főként az adóalap megállapításának helyességét és a kedvezmények alkalmazásának jogszerűségét vizsgálják. A főváros tapasztalatai alapján a nagy adózóknál kevés hibát találnak, inkább a jogszabály-értelmezési eltérések a jellemzőek. A kisebb cégeknél és az egyéni vállalkozóknál azonban sok a tévedés, a pontatlanság és a határidő-mulasztás.

A tavalyi 15 milliárd forintnyi hátralékból év elejére több mint 12 milliárdot behajtottak. Az ellenőrzések során tavaly 3,6 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, és 460 millió forintos mulasztási bírságot szabtak ki – mondta Deli. Az osztályvezető érdekességként azt is megemlítette, hogy egyre több olyan vállalkozást derítenek fel, amely korábban nem fizetett adót, nem készített adóbevallást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik