Üzleti tippek

Hiteltipp: Hitelkártyák esztendeje

Az elmúlt hetekben felpörgött a verseny a bankszektorban a lakossági hitelkártyáknál: a Budapest Bank bejelentette, hogy idén legalább 100 ezer darabot kíván értékesíteni, a Magyar Külkereskedelmi Bank kampánya téli síutazásokhoz (is) ajánlja a kártyák igénybevételét, év elejétől pedig vadonatúj szereplőként beléptek e piacra az integrált takarékszövetkezetek is.

Mint az utóbbiak közös technikai hátterét adó Takarékbanknál megtudtuk, eddig 59 takarék (így 10, budapesti kirendeltséget fenntartó intézmény is, köztük a nagyvázsonyi Kinizsi Takarékszövetkezet) alakította ki a kártya forgalmazásának technikai feltételeit, s közülük többen nemrég meg is kezdték a forgalmazást. A takarékok évente megújítandó érvényességű MasterCard Electronic hitelkártyával startolnak, amelynek éves díja közepesnek mondható, 4 ezer forint (a kérhető társkártya díja 3 ezer forint). Az igénybe vehető hitelkeret 100–400 ezer forint közötti lehet, az ügyfél által kamatmentesen igénybe vehető időszak pedig maximum 45 napra rúghat (ez megegyezik többek közt az OTP, a K&H és a CIB Bank ingyenes periódusával, míg az e téren listavezető Citibank akár 51 napig is nyújt kamatmentes hitelt).

A takarékszövetkezetek egyedileg minősítik ügyfeleiket, és maguk állapítják meg a felszámítandó hitelkamatot is, azaz ez korántsem lesz egységes. Érdekesség, hogy a készpénzfelvételért a takarékok viszonylag alacsony, alkalmanként 2 százalékos, de minimum 500 forint díjat számítanak fel. A versenytársak többségénél 3 százalék körüli és magasabb fix díjú tarifa a jellemző. Az más kérdés, hogy a vásárlással ellentétben a készpénzfelvételért a hitelkártyáknál a piac minden szereplője azonnal kamatot kezd felszámítani. Márpedig az ily módon adóssá váló, vagy a 45–51 nap után vásárlásuk árának egy részével még tartozó ügyfelek manapság vaskos, jellemzően 17–34 százalékos teljes hiteldíjjal számolhatnak. A hitelintézetek általában a tartozás 5–10 százalékának befizetéséhez ragaszkodnak a közel másfél havi ingyenes türelmi időszak lejártát követően.

A takarékszövetkezetek egyelőre nem tervezik vállalati kölcsönkártya kibocsátását, így – a hasonló jellegű Széchenyi Kártya mellett – továbbra is a K&H Bank az egyetlen, amely valódi vállalati hitelkártyát kínál itthon. Az ügyfelek számára 2005 januárjától megkönnyíti az eligazodást, hogy egy új kormányrendelet pontosította a kártyák minden költségét összegző teljes hiteldíj mutató (THM) számítási módját, így eltűnnek a „hozzávetőlegesen” kiszámított kamatok, s pontosan összehasonlíthatóvá válnak a kártyák.


Hiteltipp: Hitelkártyák esztendeje 1















































*A teljes kölcsönösszeg százalékában
Forrás: PSZÁF (2005. január eleji állapot)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik