Üzleti tippek

Jobban figyelnek a borkereskedelemre

A jövőben információkat cserél egymás közt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (NHT) és a Vámközreműködők Magyarországi Szövetsége (VVMSZ). Urbán András NHT-főtitkár arra számít, hogy ezután pontosabb adataik lesznek a borexportról és -importól. 

A kölcsönös információátadásról írt alá együttműködési megállapodást csütörtökön Budapesten a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), valamint a Vámügynökségek és Vámközreműködők Magyarországi Szövetsége (VVMSZ). Az együttműködési megállapodásra azért volt szükség, hogy a két szervezet kölcsönösen megismerje egymás munkáját, és így hathatósabban segíthessék egymás tevékenységét – mondta Urbán András. Az NHT főtitkára reméli, hogy az együttműködési megállapodást követően a magyar borexportról és -importról pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre. 

Az együttműködési szerződést Kiss László, a HNT elnöke, valamint Berényi János, a VVMSZ elnöke írta alá. Az aláíráson jelen volt Daróczi Ferenc dandártábornok, a VPOP bevételi főigazgatója. Daróczi Ferenc elmondta: a bor révén a VPOP évente mintegy 1,5 milliárd forintos bevételre tesz szert. A költségvetés számára minden forint fontos, ezért is szükséges “az adóelkerülés minden formájának felszámolása” – érvelt a tábornok. Ennek érdekében a VPOP közös fellépést tervez az APEH-hal annak érdekében, hogy a cukor útját pontosan követni lehessen. Javasolják a gazdasági minisztériumnak azt is, hogy a cukor jövedéki termék legyen, ám ne terhelje jövedéki adó. 

Magyarországon a múlt évi szőlőtermésből 4,6-4,7 millió hektoliter bor került a pincékbe. Ebből a borvidékeken regisztrált termelők mintegy 4,3 millió hektolitert tároltak pincéikben. Tavalyelőtt a magyar borexport mennyisége mintegy 770 ezer hektoliter volt. A múlt évben erről már nem készült pontos statisztika, ám a főtitkár becslése szerint 700-730 ezer hektoliter körül mozoghatott. Urbán András a számla nélkül forgalmazott, vagy a nem engedélyezett módon készült bor mennyiségét mintegy egymillió hektoliterre becsülte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik