Üzleti tippek

A Kamara szerint vállalkozások a gyengébb forintban érdekeltek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által megkérdezett vállalkozások többsége szerint a reálgazdasági szereplők egy, a mostaninál gyengébb forintárfolyamban érdekeltek – mondta Parragh László, a kamara elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

“Beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy nincs összhang a jegybank és a kormány között az árfolyam-politika tekintetében, hiszen a negatív hatások a költségvetést, a gazdaság szereplőit és a háztartásokat is érinthetik” – húzta alá az elnök. A felmérés során az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet a területi kamarák közreműködésével csaknem 12 ezer céget keresett meg, közülük több mint 1.500 vállalkozás töltötte ki és küldte vissza a kérdőívet. A megkérdezett vállalkozások véleményének összegzése alapján egy, a mostaninál gyengébb, hozzávetőleg 251-260 forint/euró közötti árfolyamban érdekelt a magyarországi cégek többsége.

A felmérés szerint az exportra termelő cégek 2004-ben 150-170 milliárd forint összegű veszteséget szenvedtek el a forint magas árfolyama miatt. Igaz, mindeközben az importőrök hozzávetőleg 300-325 milliárd forint összegű hasznot realizáltak. Ráadásul ez a haszon úgy alakult ki, hogy az importőrök az árfolyam adta nyereségből nem sokat juttattak a végső fogyasztóknak – tette hozzá.

Parragh László aláhúzta: “a felmérés másik tanulsága az, hogy a vállalkozások többsége a stabil árfolyamban érdekelt”. Kifejtette azt is, hogy a magas kamatszint sújtja a gazdaság szereplőit, különösen a kis- és középvállalkozói szférát. Gondnak nevezte azt is, hogy a magyar gazdaság szereplői, illetve az állam és háztartások, egyre nagyobb mértékben adósodnak el devizában, s most már nemcsak euróban, hanem svájci frankban is. Ez csak akkor “jó üzlet”, ha a forint továbbra is erős marad – emelte ki.

A vállalkozói szféra versenyképességének javítása érdekében a még mindig magas jegybanki alapkamatot fokozatosan tovább kell csökkenteni – utalt az elnök a továbblépés lehetőségére. E téren összehangolt monetáris és fiskális lépésekre van szükség. A kamatcsökkentés végrehajtása az MNB kompetenciájába tartozik, de a kormány részéről szükséges, hogy a költségvetés tovább konszolidálódjon.

Parragh László szerint a piac is abban érdekelt, hogy fokozatos kisebb léptékű kamatcsökkentések valósuljanak meg. Az egyszeri, mértékében 50-100 bázispontos fokozatos jegybanki alapkamat-mérséklésnek szerinte már most is meg van, illetve erősödik a realitása. Azalacsonyabb kamatszint mellett az államadósság kamatterhe is kisebb lesz, az állam ennek révén csökkentheti az adókat, ami végső soron a vállalkozói szféra terheit mérsékli, s így javíthatja a gazdaság versenyképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik