Üzleti tippek

Január 15-ig lehet kérni a munkáltatói adóelszámolást

Ezen a héten nyilatkozniuk kell azoknak, akik azt szeretnék, hogy a tavalyi keresetük után fizetendő személyi jövedelemadójukat a munkáltatójuk számítsa ki. Akik január 15-ig nem kérik ezt, azoknak adóbevallást kell készíteniük vagy az adóhatósági állapítja meg adójukat.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény értelmében az adózók idén háromféle módon teljesíthetik a tavalyi jövedelmük kapcsán keletkezett szja-kötelezettségüket: munkáltatói adóelszámolással, egyéni szja-bevallással vagy adóhatósági adómegállapítással.

Azoknak, akik azt szeretnék, hogy adójuk a munkáltatójuk számolja ki, január 15-ig ezt egy úgynevezett adóbevallással egyenértékű nyilatkozatban jelezniük kell a munkáltatónak. Akik ezt a határidőt elmulasztják, azok önadózók lehetnek vagy az adóhatóság adómegállapítást választhatják.

A munkáltatói adóelszámolásra csak az jogosult – és nyújthat be ezt kérő nyilatkozatot -, aki az adóévben, vagyis 2004-ben csakis az adó elszámolására kötelezett munkáltatótól, bedolgozói vagy munkaviszonynak minősülő egyéb jogviszonyból szerzett olyan jövedelmet, amelyet be kell vallania és amely után adót kell fizetnie.

Azok is kérhetik a munkáltatói adóelszámolást, akiknek a munkáltatója a költségvetési szervek központosított illetmény-számfejtési körébe tartozik, és az adóévben egyetlen illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizetőtől vagy kifizetőktől szerzett adóköteles bevételt.

Ha valaki egy éven belül több munkáltatótól is kapott jövedelmet, de nem egyidejűleg, hanem munkahely-változtatás miatt, akkor is kérheti azt, hogy az a munkáltatója, amelyiknél 2004. december 31-én munkaviszonyban volt, elkészítse az adóelszámolását. Ennek azonban előfeltétele, hogy a korábbi munkáltatótól vagy munkáltatóktól kapott, a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást átadja az adó elszámolását végző munkáltatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik