Üzleti tippek

Hétvégére eldől Kovács sorsa

Az október 27-ei fiaskó után bőszen folynak a tárgyalások az Európai Bizottság jövőjéről. Egy biztos, a legvitatottabb jelölt, Rocco Buttiglione már nem lesz tagja az új Barroso-bizottságnak, de ezzel nem lett biztosabb Kovács László posztja.

Miután a nyár folyamán az Európai Parlament bizalmat szavazott Jose Manuel Barroso-nak, kétségtelenné vált bizottságelnöki széke, de a tagállamok által delegált biztosok közül többeknek meggyűlt a baja a szakbizottsággal. Barroso-nak, hozott anyagból kellett dolgoznia amikor bizottságát kialakította, ezért kerülhetett sor arra, hogy Rocco Buttiglionet belügyi biztosnak vagy éppen Kovács Lászlót egy szerepének, s korábbi tapasztalatainak ellentmondó pozícióba helyezték.


Hétvégére eldől Kovács sorsa 1

Kovács László (fotó: MTI)

Kovács László, külügyminiszteri posztjától november elsejei hatállyal megválva, még a korábbi miniszterelnöktől, Medgyessy Pétertől kapta a biztosi kinevezést. Az ellenzék bírálta, s ebből nyilvánvalóvá vált, hogy bármilyen posztot is ajánl majd fel neki a főbiztos, az ellenzék szerint arra alkalmatlan lesz. Ez a későbbiekben be is következett, és a bírálatok megfogalmazásánál igaza is volt a hazai kritikusoknak, ugyanis Kovács jelölése a szakbizottságot is megosztotta.

Paradox módon azonban, a parlament szakbizottságának ülése után kedvezően nyilatkozó magyar szocialista és liberális képviselőknek az európai parlamenti frakciófegyelem miatt nemmel kellett volna szavazniuk a Barroso-bizottságra. Ezzel szemben az éles bírálatokat sem mellőző, az Európai Néppárt színeiben Brüsszelben dolgozó Fidesz-delegáltak igennel szavaztak volna a Barroso-bizottságra, ugyanis annak vezetőjét, s így koncepcióját is a konzervatív irányultságú Néppárt határozza meg.








Somogyi a külügyminiszter

Hazánknak mától új külügyminisztere van. Somogyi Ferenc a Parlamentben november 2-án, kedden délben letette hivatali esküjét.

Mi lesz Kováccsal?


Egy korábbi uniós szabályozás szerint a tagállamok mindegyike három biztos-jelöltet nevez meg, akik közül a bizottság megválasztott elnöke választja ki a megfelelőt, az általa kiszemelt posztra. Mivel ennek a szabálynak gyakorlatilag egyetlen tagország sem tesz eleget, a bizottsági elnök egy-egy tagállami jelölttel dolgozhat, s az adott helyzetet kell optimalizálnia. Egy nemzeti kormányfő által megnevezett biztos így nem veheti készpénznek, hogy azt a posztot kapja, amire szíve mélyén vágyik.


Így kerülhetett sor arra, hogy Kovács Lászlót energetikáért felelős biztossá nevezte ki Barroso. Tehát Kovácsnak nem sok beleszólása volt, inkább csak szenvedő alanya a most körülötte, és a többi kétséges biztos-jelölt körül folyó egyezkedésnek. Kovács külügyi szakember, akitől talán ez a poszt áll a legtávolabb, és ez a szakbizottsági meghallgatásán is meglátszott. A korábbi külügyminiszter brüsszeli meghallgatásán megmaradt az általánosságok szintjén, de egy kínos kijelentésével alúlmúlta a gyenge közepes, tehát megbocsátható szintet. Kovács ugyanis támogatja az atomenergia alkalmazását, ez pedig a zöldeknek szúrja a szemét.


Kovács helyzete ugyanakkor nem reménytelen, mivel a szakbizottság nem utasította el, habár később az európai parlamenti pártok az egyik legkétségesebb jelöltnek tartották. Helyzetén bizonyára az is sokat javított volna, ha megfelelő kabinetet állít össze, s megfelelő tanácsadókkal veszi körül magát.

Még négy kérdéses jelölt








Huszárvágás
Kovács László „cseréjével” kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a The Times bizottsági forrásokra hivatkozva a hét végén már azon spekulált, hogy Balázs Pétert, az eddigi magyar biztost jelölheti újra Budapest. Neelie Kroes esetében pedig felmerült, hogy egyszerűen áthelyezik a Buttiglione visszalépésével megüresedett belügyi posztra, ami viszont ismét szabaddá tenné a versenyügyi főigazgatóságot – megnyitva az utat Mario Monti, a széles körben elfogadott jelenlegi biztos visszatérése előtt, egyszersmind huszárvágással megoldva az olasz jelölés dilemmáját.

Mivel azonban a parlamenti pártok határozottan kiálltak véleményük mellett – nem akarták Buttiglionet bizottsági tagnak -, Barroso a leszavazás veszélye miatt kénytelen volt az egész bizottságot visszaléptetni. Új névsort a hét végére ígért. Ekkorra eldől Kovács László sorsa is, ugyanis előfordulhat, hogy egy újabb fiaskó kikerülése érdekében Barroso “hazahivattatja” a legtöbbet támadott biztos-jelölteket. Ez kedden részben már meg is történt, ugyanis Barroso új biztos kinevezését kérte Lettországtól a jelenlegi jelölt, Ingrida Udre helyére. De kérdéses Neelie Kroes holland és Mariann Fischer Boel dán jelölt sorsa is, bár itt inkább csak a tárcájukkal kapcsolatban merültek összeférhetetlenségi aggályok.


A komolyabb átalakítást valószínűsíti az is, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciói a hétvégén nem minősítették elégségesnek Buttiglione lemondását. Hans-Gert Pöttering, az európai néppárti frakció feje azt mondta, hogy az olasz politikus távozása nem jelenti azt, hogy minden nehézség megoldódott. Pöttering közleménye szerint további átalakítások szükségesek mind a jelöltek, mind a tárcák elosztása terén.


Jan Marinus Wiersma, a Barroso-bizottság első körben történő elutasításáért elsősorban felelős szocialista frakció helyettes vezetője szintén emlékeztetett, hogy vannak más jelöltek, akivel szemben a frakciónak fenntartásai vannak. Emlékezetes, hogy Martin Schulz frakcióvezető a múlt héten többször is néven nevezte a saját pártjához tartozó Kovács Lászlót is, mint problémás jelöltet. A harmadik legnagyobb pártcsoport, a liberálisok vezetője, Graham Watson ugyanakkor azt mondta, hogy egy túlságosan nagy átalakítás nehéz helyzetbe hozhatná Barroso elnököt a tagállamok vezetőivel és a Bizottság többi tagjával szemben.

Egy hét múlva megismerjük az új névsort


Barroso a hétvégi római találkozót követően nem volt hajlandó konkrétumokról nyilatkozni, csak annyit mondott: kétoldalú találkozók egész sorát szervezi, és remélhetőleg már a hét folyamán kialakul az új Bizottság pontos névsora. Olyan testületet akar a Parlament elé terjeszteni, amely az európai képviselők nagy többségének támogatását élvezi.


Arra egyelőre nincs esély, hogy Kovácsot esetleg lecseréli az új kormányfő. Gyurcsány Ferenc ugyanis a hét végén Rómában, az uniós alkotmány aláírásakor megerősítette, hogy egyelőre kitart Kovács László jelölése mellett. Gyurcsány pénteken Rómában azt mondta Barrosónak, hogy a leváltások helyett talán elég lenne a tárcák elosztását átgondolni. „Támogatnám, ha Barroso úr végiggondolná, hogy vajon az általa is elfogadott személyi összetételű bizottság tagjai között a kompetencia- és feladatelosztás a lehető legjobban sikerült-e” – mondta a miniszterelnök. Kovács maga még pénteken találkozott Martin Schulz-cal, aki biztosította őt a frakció támogatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik