Belföld

Homlokráncolós igen Kovács Lászlónak

Meglehetősen kritikus lesz a Kovács László magyar biztosjelöltről szóló európai parlamenti értékelés, de az illetékes bizottság biztos, hogy nem kéri a politikus visszahívását – írja a Bruxinfo.

Az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának illetékes tagjai többször is elhalasztották a Kovács Lászlóról szóló értékelés végső jóváhagyását. Most úgy néz ki, hogy csak jövő kedden véglegesítik a papírt. A magyar jelölt szakmai felkészületlenségét még a szocialista frakcióban is elismerték, az viszont már gyakorlatilag eldőlt, hogy nem fogják a visszahívását kérni.

A háttérben politikai huzavona is van. Az EP szocialistái számára Rocco Buttiglione bel- és igazságügyi biztosjelölt a Barroso-bizottság leggyengébb láncszeme (homoszexuálisokkal kapcsolatos és más politikai nézetei miatt), és az olasz támogatását ígérték a konzervatív frakciónak Kovács támogatásáért cserébe. A megegyezés harmadik eleme állítólag a liberális Neelie Kroes, aki korábbi üzleti érdekeltségei miatt volt az új Bizottság egyik sokat támadott tagja. Úgy tudjuk, hogy a megállapodásra a két párt frakcióvezetője (Hans-Gert Pöttering és Martin Schulz) közti személyes találkozó ütötte rá a pecsétet.

A Kovácsra vonatkozó ajánlás szövege bírálni fogja a jelölt szakmai felkészületlenségét, viszont el fogja ismerni diplomáciai képességeit és tapasztalatait, amelyek az energiapolitika bizonyos részeihez (például az oroszokkal folytatandó tárgyalásokhoz) elengedhetetlenek.

A Kovács László körüli vita csütörtökön eszkalálódott és kiterjedt a magyar parlamenti delegáció tagjaira is. A szocialisták közleményben tudatták álláspontjukat, miszerint „a Fidesz frontális támadást intézett a magyar jelölt ellen”.

Tabajdi Csaba, a szocialisták vezetője úgy vélte, hogy a vita egyáltalán nem Kovács szakmai felkészültségéről szólt, hanem „a magyar jelölt túszává lett egy politikai játszmának, mivel a jobboldal Kovács László alkalmasságának megkérdőjelezésével kívánja saját rossz jelöltjeit elfogadtatni, többek között Buttiglione olasz bel- és igazságügyi biztosjelöltet”.

Szájer József, a magyar néppárti képviselők szószólója azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg: ők kizárólag szakmai alapon támadták Kovácsot, és úgy vélte, hogy mind a meghallgatás, mind az azóta történtek – a jelöltről szóló értékelés jóváhagyásának többszöri elhalasztása – éppenhogy felkészületlenségét demonstrálták. Szájer úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi külügyminiszter “felületes, kitérő válaszai” – ahogy nevezte, a „Kovács-stílus” – nem jöttek be az Európai Parlamentben, és „ez most már a magyar kormánynak is kínos”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik