Üzleti tippek

Takarékszövetkezetek: szoros ellenőrzés, biztonságos gazdálkodás

A takarékszövetkezeti integrációban részt vevő 159 pénzintézet közül egyben sem történt jogsértés, visszaélés, így kár nem érte – nem is érhette – a takarékszövetkezetek tagságát, ügyfeleit és betéteseit – közölte Kiss Endre, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSz) elnöke kedden az MTI-vel, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményére reagálva.

A felügyelet pénteken bejelentette: veszélyessége miatt minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az ellen, hogy alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek vagy vállalkozások szindikátusi szerződéssel tulajdont, spekulatív módon irányítói jogokat szerezzenek takarékszövetkezetekben.

Az OTSz és az Országos Intézményvédelmi Alap (OTIVA) egyetért ezzel. Az OTSz tudomása szerint azonban szindikátusi szerződéssel egyetlen takarékszövetkezetben sem tudott tulajdonrészt szerezni ilyen befektetői kör. A PSZÁF közleménye sem megtörtént tranzakciókat említ, hanem csak kísérletekre utal – emlékeztet az OTSz, amelynek elnöke szerint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény korlátot szab az ilyen spekulatív tranzakcióknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik