Üzleti tippek

Információk európai szinten

Gyümölcsöző üzleti kapcsolatok sorát alakíthatják ki a hazai kisvállalkozók az Euro Info Központok segítségével, ráadásul majdnem ingyen.

„Angol lámpagyártó és világítástechnikai cég keres beszállítókat.” „Ivóvízcső tisztítására szakosodott spanyol társaság keres magyar partnereket, robottal és kamerával történő vezetékjavításhoz.” Akár e felhívások nyomán is találhat magának európai uniós cégtársat az a hazai kis- vagy középvállalkozás, amelyik kapcsolatban áll a hazai Euro Info Központok (EIC) valamelyikével. Az említett felhívások ugyanis ezeknek az – egyebek közt nemzetközi üzleti partnerkeresésre is szakosodott – központoknak a honlapjain jelentek meg a közelmúltban.

Az első uniós hátterű, vállalkozásokat tájékoztató iroda még a kilencvenes évek elején, egy belga–magyar kormányközi kezdeményezés nyomán jött létre Budapesten. Pár évre rá, 1999-ben az uniós tájékoztatásra szakosodott nemzetközi EIC-hálózat tagjaként 7 iroda alakult Magyarországon, egy, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht (ITD Hungary), illetve az Európai Bizottság Vállalkozási Főigazgatósága által megkötött szerződés nyomán.

Mindez azt jelenti, hogy az EIC-kel kapcsolatban álló vállalkozók adatai 42 ország – az uniós tagállamok mellett az EU-csatlakozás következő körére várakozó államok, sőt még Egyiptom vagy akár Ciprus – közel 300 információs központjának adatbázisában válnak elérhetővé.

Ingyenes szolgáltatások

Időközben a magyar EIC-k száma is megszaporodott, így immár 9 tagú hálózatot alkotnak itthon. Sajnos, egyes régiókban, így az Észak-Dunántúlon még hiányoznak ezek az intézmények, s a másutt már létezők is csak megyeszékhelyeken érhetők el. Az egymástól is független, de nagyjából hasonló szolgáltatásokat nyújtó központok alapvetően EU-támogatások révén – többek közt különböző uniós pályázatokon elnyert összegeknek köszönhetően – tevékenykednek. Így szolgáltatásaik döntő része – az alapvető információk szolgáltatása, helyi szakmai rendezvényeken való részvétel bizonyosan – ingyenes, vagy legfeljebb önköltséges a hozzájuk forduló vállalkozók számára.

Ennek egyedüli feltétele, hogy az adott cég valóban kis- és középvállalkozás legyen: foglalkoztatottainak száma ne haladja meg a 250 főt, éves árbevétele pedig a 40 millió eurót (ennek nem is olyan nehéz megfelelni, hiszen friss statisztikák szerint a hazai vállalkozások 99,7 százaléka e körbe tartozik). A nagyvállalatok, multinacionális cégek kizárása érthető: utóbbiak anyagi forrásaik révén általában saját privát uniós tanácsadókat tudnak igénybe venni.

A magyar cégek nemcsak eljuttathatják üzleti ajánlataikat a nemzetközi porondra, de hozzáférhetnek hasznos EU-pályázati kiírásokhoz, külföldi adatokhoz, lehetséges partnerek címlistáihoz is. A nemzetközi jellegű kérdéseket átlagosan 3-4 munkanap alatt válaszolják meg nekünk az adott ország központjai – mondta el Lamperth Judit, a budapesti Euro Info Központ vezetője. Az utóbbi időben több hazai kisvállalkozás érdeklődött ily módon például arról: melyek a vegyi anyagok beszállításának feltételei az egyes uniós tagállamokba. Sokan kérdezték, hogy milyen igazolást kell beszerezni az EU- irányelvekben meghatározott biztonsági CE termékjelzés feltüntetéséhez.

Az információszerzést segíti a központok tanácsadó és egyéb tájékoztató tevékenysége is. Csak a budapesti EIC-hoz mintegy 1000 vállalkozás fordult tavaly írásban vagy telefonon problémáival. Az intézmény falai között könyvtárat és dokumentációs tárat is működtet, ahol olvasható például az EU hivatalos közlönye az Official Journal, kereshető formában elérhető a már hatályban lévő, illetve az előkészítés alatt lévő uniós jogszabályok gyűjteménye az úgynevezett CELEX-adatbázis és a COM dokumentumok is, sőt az Európai Bizottság valamennyi, a vállalkozásokat érintő hivatalos kiadványa, adatbázisa is.














Budapesti uniós tanácsadási programok, rendezvények
Téma
Tervezett időpont
Állami támogatások
2004. szept.
Közbeszerzés
2004. szept.
Levegővédelem
2004. szept.
Pályázati lehetőségek
2004. szept.
Versenyszabályozás
2004. okt.
Információs stand az Ökotech kiállításon
2004. okt. 26-29.
Look-East nemzetközi üzletember találkozó (Ausztria) – műszaki és mechanikai tevékenység, mikroelektronika, szoftver
2004. nov.
Víz- és talajvédelem az EU-ban
2004. nov.
Környezetvédelmi engedélyek, bevallások
2004. dec.
Forrás: budapesti ITDH Euro Info Központ


Hírlevél, konferenciák

Talán a vidéki jellemzők miatt kissé más tájékoztató megoldást választott néhány más EIC: a székesfehérvári központ például havi, szegedi társa pedig heti rendszerességgel informálja elektronikus hírlevélben a vállalkozásokat a friss uniós hírekről. A figyelemfelhívás egy további módjaként a fővárosi EIC rendszeresen jelen van a különböző szakmai kiállításokon, konferenciákon információs standjaival: októberben ily módon jelennek majd meg a budapesti Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállításon is.

Slágertémák az üzleti klubokban:

– a CE jelölés,
– az uniós vám- és általános forgalmi adó (áfa) szabályok,
– a termékdíjtörvény változásai,
– a találmányokkal, szabadalmakkal kapcsolatos bejegyeztetések,
– a környezetvédelmi engedélyezés, illetve az EU Strukturális Alapok Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Programja.

Az információs központok alapvető feladatai közé tartozik a szemináriumok, konferenciák szervezése. Ezt jelentősen megkönnyíti, hogy az EIC-k nem „légüres térben”, hanem a helyi vállalkozásfejlesztési intézményekkel szorosan együttműködve dolgoznak, és közösen szerveznek programokat. A szegedi központ például a Csongrád Megyei Agrárkamarától kezdve az Iparszövetségen, megyei kereskedőegyesületen át a Magyar Tudományos Akadémia városi területi bizottságáig számtalan intézményt partnerszervének tudhat.

Az elmúlt időszakban a szolnoki EIC emellett például a beszállítói cégek uniós esélyeiről, a székesfehérváriak a hazai regisztrációs díj bevezetéséről, a pécsiek – a helyi iparkamarával együttműködve – pedig a gazdálkodók szakképzési lehetőségeiről tartottak regionális konferenciát.

Az általános témák mellett a központok természetesen rendszeresen szerveznek szűkebb körű, egy-egy gazdasági terület szakemberei számára szóló hazai rendezvényeket (a fővárosi EIC-nél például ezt Európa Üzleti Klubnak hívják, állandó résztvevőik száma 40–50 cég), sőt e célból eljuttatják külföldre is az érdeklődő vállalkozókat. A magyarországi EIC-k valamelyikéhez tartozó gépészeti, élelmiszer-ipari vállalkozók így tavaly decemberben az itáliai Udine-ben, az építőipari, szállítási, orvos- és biotechnológiai, valamint információs technológiai szakemberek Berlinben, a fémmegmunkáló és elektrotechnikai cégek képviselői pedig idén áprilisban Grazban vehettek részt nemzetközi üzletember-találkozókon.

Komplex szolgáltatáscsomag olcsó áron

Akad olyan hazai információs központ – a salgótarjáni – amelyik komplett szolgáltatási csomagokat kínál a hozzá forduló helyi kkv-k számára, igaz, nem ingyen, de meglehetősen olcsó tarifákkal – világított rá Sztanek Olga, a helyi EIC vezetője. A nógrádi megyeszékhelyen található intézmény – amely évente a pestiekhez hasonlóan mintegy 1000 céggel kerül kapcsolatba – tagvállalatai számára például havi 2000 forintért elektronikus üzleti ügykezelést – korlátozott időtartalmú drótposta-elérhetőséget, pályázati űrlapok letöltését –, ajánlatkészítést, sőt a beérkező, „profilba vágó” üzleti ajánlatok szemlézését is vállalja.

A salgótarjániaknál havi 1000–2000 forintnyi térítés fejében lehetőség van külön pályázatkereső, piaci tanulmányokat gyűjtő és összegző modulok igénybevételére is. Egyszeri 3000 forintért helyszíni megismerést követően elkészítik az adott cég termékére, szolgáltatására vonatkozó EU-szabványok, előírások listáját, 20 000 forintért pedig komplex javaslatot tesznek az EU-konform működéshez a termékmegfelelés, foglalkoztatás, piaci kihívások, támogatási formák, környezeti előírások, s az euró bevezetés kihívásai kapcsán.

A jelen mellett az unió be kívánja vonni a magyar kkv-kat a jövő megtervezésébe is. Az Európai Bizottság az EIC-k segítségével ugyanis közvetlenül szeretné megtudni a magyar cégek további vállalkozásfejlesztési igényeit, ötleteit. Az EU csúcsszerve idén készíti el javaslatait az Európai Parlament és a Tanács részére a 2006-tól induló új Vállalkozásfejlesztési Keretprogramjára. Nem kis pénzről van szó, hiszen a jelenlegi, 2001–2005 közötti program költségvetése 450 millió euróra rúg.

Magyar Euro Info Központok:
1. 1061 Budapest, Andrássy út 12. www.itd.hu/hun/euroinfo/index
2. 4400 Nyíregyháza, Víz u. 21B www.users.broadband.hu/primomth
3. 2625 Pécs, Majorossy I. u. 36. www.pbkik.hu/eic
4. 3100 Salgótarján, Alkotmány u. 9/A www.ccinograd.com
5. 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2–4. www.csmkik.hu/eic
6. 7100 Szekszárd, Arany János u. 23–25. www.tmkik.hu
7. 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4–6. www.fmkik.hu
8. 5000 Szolnok, Verseghy Park 8. www.jnszmkik.hu
9. 8900 Zalaegerszeg, Köztársaság u. 17. www.zalaszam.hu/zmva
Forrás: http://www.eichungary.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik