Üzleti tippek

Adótipp: adókímélő juttatások

Jelentős összegeket spórolhatnak meg a vállalkozások, ha megtervezik munkavállalóik juttatásait. Néhány adókímélő megoldásra hívjuk fel a figyelmüket.

1. Távmunka

Távmunkának minősül, ha munkavállaló a munkáltató működési körébe tartozó tevékenységet rendszeresen, a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült helyen végzi és a munkavégzés eredményét elektronikus eszközzel továbbítja.

A távmunkás elszámolhatja a ténylegesen felmerült, igazolt költségeit a munkáltatótól kapott költségtérítéssel szemben. Következő költségek számolhatók el:
– számítógép, számítástechnikai eszköz, szoftverek beszerzési értéke, ha nem haladja meg az 50 ezer forintot,
– fenti eszközök után 33 százalék értékcsökkenés számolható el, ha beszerzési értékük meghaladja az 50 ezer forintot,
– internethasználat díja (időszaki előfizetési és forgalmi díj),
– a munkavégzés helyének bérleti díja és egyéb rezsiköltségei.
Munkáltató levonhatja a munkavállaló rendelkezésére bocsátott termék áfáját olyan mértékben, amilyen mértékben a távmunkavállaló költségeit átvállalja.

2. Sulinet

2004. július 1-jétől kibővült azon magánszemélyek köre, akik számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzése esetén adókedvezményt érvényesíthetnek. Míg korábban csak meghatározott kör élhetett ezzel a kedvezménnyel, addig az új szabályozás szerint a magánszemély éves jövedelme a korlát (3400 ezer forint éves jövedelem felett fokozatosan eltűnik). A kedvezmény mértéke a beszerzett érték 50 százaléka, de legfeljebb 60 ezer forint.

3. Társasági juttatási lehetőségek

A cégek – ha megfelelően megtervezik a munkavállalói juttatásaikat – komoly összegeket spórolhatnak meg, amelyből rövid ízelítőt adunk:

– Lakástámogatás: a munkáltató munkavállalóinak 5 évente legfeljebb 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatást adhat lakásvásárlás céljára hitelintézeten keresztül adómentesen.
– Étkezési jegy: a munkáltató munkavállalóinak havonta 6000 forint meleg étkezésre jogosító utalványt, kedvezményt, vagy 3500 forint fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalványt adhat adómentesen.
– Kis értékű ajándék: a kifizető évente háromszor nyújthat 5000 forint/fő értékben kis értékű ajándékot magánszemélyeknek adómentesen.
– Iskolakezdési támogatás: a munkáltató évente 15 ezer forint összegben adhatja a munkavállaló általános iskolás vagy középiskolás gyermeke után július 3-ától szeptember 30-áig. A támogatott cél tankönyv, taneszköz, vagy ruházati juttatás lehet, amely megvalósulhat tárgyi formában, a munkáltató nevére szóló számla ellenértékének megtérítése, illetve kizárólag az előzőekben említett termékek vásárlására jogosító utalvány juttatása formájában.
– Üdülési csekk: a kifizető által a magánszemélynek adott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott névre szóló csekk 53 ezer forintig adómentes.
– Munkavállaló képzésének költsége: egyes társaságoknak lehetőségük van arra, hogy meghatározott személyek, bizonyos képzési költségeit átvállalják adófizetési kötelezettség nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik