Üzleti tippek

Bővül a budapesti turizmus a fapadosok miatt

A turista főszezon végéhez közeledve elmondható, hogy Budapest a fapados járatoknak és a konferenciaturizmusnak köszönhetően népszerűbb lett az utazók körében. Változatlan a kereslet a wellness szállodák iránt, a Balaton viszont tovább veszített vonzerejéből.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!

Bár a hivatalos statisztika még várat magára, az előzetes információk szerint az idén nyáron Budapesten mintegy 15 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest. Ez részben a fapados járatok beindulásának köszönhető – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Vidéken azonban visszaesett a forgalom, ami elsősorban a horvátországi konkurenciával, illetve a nyár nagy nemzetközi sporteseményeivel – foci EB, olimpia – magyarázható. Továbbra is a német turisták képviseltetik magukat leginkább, ám számuk az idén nem nőtt tavalyhoz képest. Míg a korábbi években a második helyen Ausztria volt, az idén az olaszok szállták meg az országot. Jelentősen emelkedett az egyesült államokbeli, izraeli és japán látogatók száma, és Magyarország egyre népszerűbb a franciák és britek körében is. A kedvező növekedési számok csalókák, a tavalyi a turizmus egyik leggyengébb éve volt. A lassú javulást jelzi az is, hogy emelkedett ugyan a hitelek árszintje, ám továbbra sem éri el a 2001-es szintet. A növekvő költségek miatt ráadásul az egy szobára jutó bevétel 20 százalékkal csökkent, így a szállodák jövedelmezősége romlott – mondta Niklai.

Nem nőtt a forgalom a tavalyihoz képest a wellness szállodákban – tudta meg a Napi Gazdaság Baranyai Györgytől, a Magyar Szállodaszövetség wellness szekciójának vezetőjétől, aki egyben a Szidónia Kastélyszálló igazgatója. A kínálat bővült, egyre több ilyen jellegű szálloda nyílt, mindez negatívan érintette a régi piaci szereplőket. A bevezető áraknál jóval olcsóbban, akár féláron is hirdető szállodák lenyomják a többi szálló árait is, bár egyes tarifák már gyanút keltettek a szolgáltatást keresőkben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik