Üzleti tippek

Pályázatírás – Bevezető

Többféle finanszírozási lehetőség is felmerülhet egy projekt kapcsán. A banki hitel és az önerő helyett "népszerű" lett a pályázati támogatás. Ugyanakkor nem biztos, hogy a pályázatok nyújtják a legjobb megoldást. Mielőtt a végleges döntést meghozzuk, ajánlatos figyelembe vennünk az alábbiakat.

• A pályázatok elkészítése komoly költségekkel jár. (személyi költségek, hatástanulmányok elkészítése, szakértő segítsége, stb.)
• A pályázatok bírálatának és a szerződés megkötésének átfutási ideje hosszú. (akár 6 hónap a bírálatig, és további hosszú hónapok a szerződéskötésre és az előleg megérkezéséig)
• A pályázati úton elnyert támogatásokat a pályázó rendkívül szigorú feltételek mellett, szigorúan meghatározott célokra költheti csak el. (Miközben a piaci változások a támogatás elköltésében is változást indukálnának.)

Ha mégis ezt választjuk, a nyertes pályázatokhoz vezető legelső lépés, hogy megismerjük az európai uniós pályázatok rendszerét. A pályázati lehetőségek előzetes és alapos megismerése jelent biztosítékot arra nézve, hogy a pályázó nem feleslegesen fekteti be pénzét, és hosszú hónapok munkáját.

Az általános feltételek megismerése után kerülhet sor a konkrét lehetőségek megkeresésére, kiválasztására. A nyitott pályázati kiírásokat (“Call for Proposal” vagy “Call for Tender”) az adott program hivatalos weblapjáról lehet letölteni. Kiindulópontnak az Euoldal Pályázati Információs Portált ajánljuk (www.euoldal.hu), ahonnan valamennyi pályázati kiírás elérhető, és az egyes programokról rövid magyar nyelvű összefoglaló is található.

A pályázati kiírás az a dokumentum, amely tartalmazza azokat azon főbb szempontokat, amelyek a pályázatunk elkészítéséhez szükségesek, illetve hivatkozik azokra a kiegészítő dokumentumokra, mellékletekre, amelyek további fontos ismereteket tartalmaznak. A pályázati kiírás nyelve a Közösségi Programok esetében az EU valamennyi hivatalos nyelve, míg a Strukturális Alapok kiírásai zömmel magyarul jelennek meg, csak a nemzetközi közbeszerzési értékhatárt elérő tendereket (Kohéziós Alap, Strukturális Alapok) fogják a magyartól eltérő nyelven is közzétenni.

A Közösségi Programokra a pályázatokat az unió valamennyi hivatalos nyelvén be lehet adni, így 2004 májusától magyarul is. A bírálat, a tárgyalási folyamat, a szerződéskötés azonban csak és kizárólag angolul zajlik. A Strukturális Alapok esetében a teljes pályázati folyamat magyar nyelven történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik