Üzleti tippek

Borminőség-ellenőrzés: sok a kifogásolható asztali bor

A minőségileg kifogásolható borok aránya az asztali boroknál a legnagyobb – mondta Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára szerdán Budapesten.

A HNT illetékesei sajtótájékoztatón ismertették a szervezet által finanszírozott, megfogalmazásuk szerint a borpiac tisztulását szolgáló célvizsgálat eredményeit. A HNT még ez év májusában bízta meg az Országos Borminősítő Intézetet, hogy az alacsonyabb árfekvésű bor kategóriában országos kiterjedésű célvizsgálatot végezzen. Ennek alapján 130-140 kereskedelmi helyen vettek mintát az ellenőrök mintegy 150 cég termékéből. A 210 megvizsgált minta 24 százaléka esett teljes kifogásolás alá.

A vizsgálat eredménye szerint az ellenőrzött termékek 57,1 százaléka, azaz 120 minta felelt meg teljes mértékben a forgalomba hozatali követelményeknek. Minősítés nélkül forgalmaztak 40 mintát, ám ez megfelelt a feltételeknek. Ez a megvizsgált mennyiség 19 százaléka volt. A hivatkozott minősítéssel azonos, de érzékszervileg kifogásolható minta 25 volt, ez a megvizsgált mennyiség 11,9 százalékát tette ki. Műszeres vizsgálattal bizonyítottan hamisított bor – a hamisításra általában cukrot használtak – 21 volt a mintában, ez a megvizsgált mennyiség 10 százalékát tette ki. Citromsav hozzáadásával hamisítottak két mintát és répacukorral utóédesített hamis bor volt szintén két minta, együttesen 1-1 százaléknyi.

Az ellenőrzés során 67 cégre, előállítóra és forgalmazóra 12,3 millió forint bírságot szabtak ki. A hamisított bor előállítása miatt 11 előállító üzemet zárattak be 30 napra. Közülük sok volt a kiskőrösi. Emellett az Országos Borminősítő Intézet saját vizsgálatai alapján további két üzemet záratott be 30 napra. A HNT által kezdeményezett vizsgálat összesen 8 millió forintba került. A sajtótájékoztatón elhangzott: gondok forrása lehet az a törkölymennyiség, amelyet a bor kipréselése után be kell gyűjteni. A feldolgozó kapacitás ugyanis lényegében a fele a várható törkölymennyiségnek. Az országban összesen 40.450 tonna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által jóváhagyott törkölyfeldolgozási kapacitás van.

Horváth Csaba, a HNT főtitkár-helyettese szerint az idén 72-80 ezer tonna törköly várható a szüretet követően. Ebből a szakértők számítása szerint 12-20 ezer tonnát nem lehet majd feldolgozni kapacitás híján.
Azok a termelők, akik nem adják le a keletkezett mellékterméket, eleshetnek több uniós támogatástól – mutatnak rá a szakértők. A HNT javaslata szerint a törköly ellenőrzött kivonásával való megsemmisítést választók körét a jelenlegi 80 hektoliteres üzemméret határról ezer hektoliterre kellene felemelni. Kiss László, a HNT elnöke arról beszélt, hogy a magyar szőlőtermelők és borelőállítók az Európai Unióban nehéz piaci körülményekre számíthatnak, mivel az unió bortúltermelése évente 20-30 millió hektoliter. Ugyanakkor az uniós borok a világpiacon veszítettek népszerűségükből és eladni is nehezebb őket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az idei szüreten várható termés mennyiségét jelenleg még nem lehet nagy biztonsággal megbecsülni, mivel az időjárás befolyásolhatja. A szakemberek szerint azonban így is 4 millió vagy azt meghaladó mennyiségű bor kerül a pincékbe.
Urbán András az MTI kérdésére megerősítette, hogy várhatóan még ez év őszén megalakul és a jövő év elején működni kezd a Nemzeti Boriroda, amely a bor marketingjét fogja támogatni. Működésére az első évben előreláthatóan 1,2-1,3 milliárd forintot fordítanak. A források felét belföldi, a fennmaradó hányadot pedig külpiaci marketingre szánják a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik