Üzleti tippek

A pálinka nevet sem csak a magyarok használhatják

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács egyeztetést kezdeményez a kormányzattal annak érdekében, hogy tisztázódjon: mi a magyar álláspont a pálinka uniós névhasználata ügyében – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Nagy András, a szervezet igazgatója. “Hétfőn ülést tartott a szövetség pálinka szakbizottsága, ahol egyetértés volt abban, hogy mindenképpen szükség van az egyeztetésre” – mondta.

Hozzátette: a szakmai álláspont egyértelműen az, hogy a pálinka elnevezést csak Magyarországon és Ausztria négy tartományában lehet használni, a száz százalékosan gyümölcsből, főzéssel, cukor hozzáadása nélkül készült párlatra. Ugyanakkor az utóbbi napokban nyilvánosságra kerültek olyan hírek, miszerint Magyarország hajlana annak elismerésére, hogy Romániában is előállíthatnak pálinkát, saját törvényi szabályozásuk alapján, ha az ital nevének írásmódja – palinca – eltér a magyarétól – mondta Nagy András.

A szakmai szervezet szeretné tisztázni, hogy mi a tényleges magyar álláspont ebben a kérdésben, ezért kéri a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy a kormányzati szervek és a szakmai szervezetek között teremtse meg az egyeztetés lehetőségét. Nagy András közölte: a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács levélben kéri a minisztert, hogy belátható időn belül kezdeményezze a “pálinkafórum” összehívását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik