Üzleti tippek

Vállalkozói tapasztalatok

Vegyes érzésekkel az unió felé
Van aki optimista, van aki bizakodó, van aki kicsit „fél” az uniós csatlakozástól, de olyan is akad, aki szerint politika az egész, a gazdaságra semmilyen hatással nem lesz – legalábbis ez derül ki összeállításunkból, amelyben az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2002 címmel elismert cégek vezetőit arról faggattuk: mit jelent vállalkozása számára Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása.

Új piacokon az unióban
Nap, mint nap szembeköszönnek termékei az utcán az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2002. pályázatot is elnyert Kipszer-Tüva Kft. ügyvezetőjének, aki nő létére szépnek tartja a tűzihorganyzó eljárással készült termékeiket.

Hogyan készüljek az EU csatlakozásra?
Sokakat foglalkoztat, hogy vállalkozásuk felkészült-e az Európai uniós csatlakozásra, egyáltalán milyen kritériumoknak kellene megfelelni, milyen módszerekkel lehet lemérni, hogy eredményesen tehetünk-e majdan eleget az új piaci kihívásoknak.

Uniós felkészítés
Az EU házhoz jön – címmel tartja 150 kistérségre kiterjedő a mikro-, kis- és középvállalkozások régió és szakmaspecifikus felkészítő programját a Gazdasági Minisztérium (GM), amelynek keretében eddig három megyében összesen 50 előadást tartottak az uniós szabályokban jártas szakértők közreműködésével.

Mire számíthatnak a kis- és középvállalkozások az EU-ban?
A kis- és középvállalkozások boldogulása és olajozott működése brüsszeli illetékesek szerint az egész EU gazdasági erejének is záloga. Ezt támasztják alá azok a statisztikák is, melyek szerint a kkv-k a teljes üzleti forgalom 60 százalékát fedik le és az összes munkahely 66 százalékát tartják fenn az Európai Unióban.

Teszt az EU-csatlakozáshoz
A vállalkozások Európai Uniós felkészülésének nincs sem kötelező, sem hivatalosan ajánlott modellje. A felkészülést azonban segítheti az a módszer, amelyet az osztrák vállalkozók felkészítésének támogatására 1990-ben a kis-, és középvállalkozások számára dolgoztak ki.

Mit hisznek a vállalkozások saját felkészültségükről?
Az 1500 európai kereskedelmi kamarát tömörítő Eurochambres által a vállalatok EU-csatlakozásra való felkészülését tesztelő felmérés magyar válaszadói így látják saját helyzetüket.

EU:tévhitek és következményeik
A GDP 45 százalékát előállító kis és középvállalati szektorra az Európai Unióhoz való csatlakozás várhatóan aránytalanul nagyobb terheket ró, mint a nagyvállalati szférára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik