Üzleti tippek

Nem született megállapodás a tejvitában

Eredménytelenül zárultak a szombati egyeztetések az agrártárca, a tejtermelők és a feldolgozók között. Azzal mindenki egyetért, hogy a veszteségeket mérsékelni kell, a vita ennek mértékéről folyik. A tárgyalófelek a jövő hét elején ismét egy asztalhoz ülnek.

A tejágazat problémáiról tárgyaltak szombaton a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), valamint a termelők és a feldolgozók képviselői. Megoldás egyelőre nem született, ezért az egyeztetés hétfőn folytatódik – mondta Németh Imre agrárminiszter a megbeszélés után.

Hétfőn a termelők és a minisztérium megbízottai tárgyalnak, elsősorban a termelői önkorlátozás és a kvóta-visszavásárlás ügyében. Kedden a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatótanácsa tárgyal a tejpiaci gondok lehetséges megoldásáról, a testület ülését követően 13 órától a termelők értékelik az egyesülés ajánlatát, majd délután 4 órától háromoldalú egyeztetés kezdődik a lehetséges megoldási módozatokról – mondta a miniszter.

Vesztes pozícióban a termelők

Németh Imre szerint a tejtermelők méltatlan helyzetben vannak, ugyanis az elmúlt időszakban mintegy tíz forinttal csökkent a felvásárlási ár. A miniszter elmondta: ez annak a következménye, hogy az ország uniós csatlakozásának közeledtével folyik a harc a jövedelmek újraelosztásáért, és most a termelők vannak vesztes pozícióban.

Az agrártárca vezetője úgy véli, a most folyó tárgyalások kulcskérdése, hogy milyen módon lehet a tejfelesleget levezetni. Hozzátette: ebben nem értenek egyet a termelők és a feldolgozók, az utóbbi hónapokban ugyanis a kivitel veszteségét a termelőkkel finanszíroztatták a feldolgozók. “A kormány nem tudja teljesen magára vállalni a veszteség finanszírozását, a károkat azonban mérsékelni kell” – jelentette ki.

Tételes elszámolás a támogatásokról

Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár elmondta: a termelők és a terméktanács tételes elszámolást szeretne kapni a múlt évben tejpiaci intervencióra felhasznált pénzekről. Elsősorban azt szeretnék tudni, hogy a kivitel során keletkezett veszteséget csökkentő támogatásokat milyen módon használták fel a feldolgozók. Az export-visszatérítéseknél 2 milliárd forint sorsáról szeretnének minél pontosabb információkhoz jutni. A korábbi megállapodás szerint erre a célra literenként mintegy 40 forintot lehetett volna felhasználni, ám ténylegesen 50-52 forintot használtak fel a feldolgozók.

Tizenöt forintnyi különbség a vita alapja

Benedek Fülöp jelezte: az agrártárca már előzőleg meghirdette a 68 forintos irányárat, amelyhez 4 forintos támogatást kívánt adni, ezt a mértéket most két forinttal megemelte. Tájékoztatása szerint jelenleg az extratej felvásárlási ára 62 forint, ám a termelők 77 forintot szeretnének kapni árujukért. “Lényegében azon folyik a vita, hogy az állami támogatás és a termelők által kért összeg közti különbséget végül is hogyan lehetne finanszírozni” – mondta.

Az államtitkár közölte: az Európai Unióban a tej bolti árának 60 százalékát teszi ki az alapanyag ár, Magyarországon viszont ez a mérték egyharmad körül mozog.

A tárca vezetői kérdésre válaszolva közölték: a szombati egyeztetésen a sertés- és a baromfipiac problémái nem voltak terítéken, azokról korábban tárgyaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik