Üzleti tippek

Idén 43 milliárd kis- és középvállalkozások támogatására

A gazdasági tárca idén a hazai és uniós forrásokkal együtt 43 millió forintot fordít kis- és középvállalkozások támogatására – mondta el Csillag István miniszter hétfőn. A tárca a jövő héten indítja el a multiplikátor-képzési program első turnusát.

2004 és 2006 között az uniós forrásokkal és a hazai társfinanszírozással együtt összesen 43 milliárd forint áll rendelkezésre a kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítésére, tanácsadásra és a vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére. Idén a GKM öt uniós társfinanszírozású programot hirdet meg, amelyekben a vállalkozások összesen 10,25 milliárd forintra pályázhatnak.

A kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztésére 6,4 milliárdos keret áll rendelkezésre, a támogatás nem haladhatja meg a beruházás összegének felét vagy a 25 millió forintot. Használt gépek vásárlásárakor a felső határ 30 százalék, illetve 15 millió forint.

Korszerű menedzsment-rendszerek bevezetésének támogatására 956 millió forint, a kkv-k számára emeltszintű szakmai tanácsadás támogatására 447 millió forint, a kkv-k közötti együttműködés szervezésére 239 millió forint, együttműködő vállalkozások közös beruházásainak támogatására 1,6 milliárd forint jut 2004-ben.

Honlapkészítésre is pályázhatnak a vállalkozások

Hazai finanszírozással indul el a háziorvosi praxis elindítását vagy egészségügyi közszolgáltatás nyújtását segítő pályázat 30 milliós, illetve a kis- és középvállalkozások internetes megjelenését segítő pályázat 350 milliós kerettel.

A minisztérium idén is támogatja a pályázatkészítés költségeit, a nyertes pályázók tízmillió forint alatti támogatásnál 50 ezer forintot, tízmillió feletti összegnél 100 ezer forintot kaphatnak vissza a pályázat készítésének költségeiből, ha ezeket számlával igazolják.

Indul a pályázatíró-képzés

A jövő héten indul a GKM multiplikátor-képzési programjának első turnusa, a programban összesen 450 szakembert képeznek ki uniós pályázatok készítésére. Apatini Kornélné, a tárca kis- és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kamarák felől kétszeres, a pályázatíró cégek felől ötszörös volt a túljelentkezés a képzésre, ezért második és harmadik turnust is indítanak majd.


Négylépcsős hitelrendszer

A kkv-k finanszírozási forráshoz jutását a tavaly kialakított négylépcsős hitelrendszer szolgálja, a mikrohitel felső értékhatára 3 millió forint, a Széchenyi-kártya hitelprogramban ez a határ 5 millióra emelkedett. A minisztérium tavaly októberben hirdette meg a Midihitel-programot, a 11 bank és 124 takarékszövetkezet közreműködésével futó programban legfeljebb 10 millió forint hitel adható.

Az Európa-hitel programban 10 és 500 millió forint közötti hitelt lehet felvenni 4-15 éves futamidővel. A programban a Magyar Fejlesztési Bank és 22 másik pénzintézet vesz részt. A tavaly szeptemberben indult Lánchíd faktoring programban összesen 141 vállalkozó faktorálta követelését, amelyhez a GKM 200 millió forint kamattámogatást biztosított.

Csillag: teljesült a “sokaknak sokfélét” elv

A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program kis- és középvállalkozásokat segítő pályázatain tavaly 7500 pályázóból több mint 4500 kapott állami támogatást a versenyképességet növelő beruházásokra, összesen 11,7 milliárd forint értékben. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter szerint a tárca maradéktalanul megvalósította a program elindításakor meghirdetett “sokaknak sokfélét” elvet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a pályázatokon nagyobb támogatást kaptak a hét hátrányos helyzetű megye valamelyikében induló projektek, illetve a megyék jelentős összegeket kaptak saját pályázatok finanszírozására. Csillag István külön kiemelte a roma mikro- és kisvállalkozások számára indított pályázatot, amelyen 76 vállalkozás jutott összesen 200 millió forint támogatáshoz.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik