Üzleti tippek

Támogatások Brüsszelből

A közvetlen pályázati lehetőségeket jelentő Közösségi Programok kiemelten fontos szerepet tölthetnek be a hazai kis- és középvállalkozások életében, ugyanakkor ma még igen kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

A Közösségi Programok az Európai Bizottság által elfogadott integrált intézkedések sorozatát jelentik, amelyeknek célja a tagállamok közötti együttműködés erősítése a gazdaság különböző területein, többéves időtartam alatt. Noha a programok finanszírozása az Unió általános költségvetéséből történik, éppen ezért abból csak tagállamok részesülhetnek, jogilag ma már minden program nyitott Magyarország számára.

Amire pályázhatunk

Közösségi szinten dől el, hogy mely területekhez kapcsolódóan, milyen programokat, mekkora költségvetéssel, milyen hosszú időszakra vezetnek be. Minden esetben egy-egy adott ciklusra határozza meg az Európai Tanács a program költségvetését, amely szabadon pályázható, nemzeti kvóták nincsenek. A Közösségi Programok az Európai Unió polgárainak gazdasági-társadalmi életének szinte minden területét átfogják. Pályázni lehet az adózás, audiovizuális technológiák, belügyi jogi együttműködés, energia, ifjúság, információs társadalom, kis- és középvállalkozások fejlesztése, környezetvédelem, közegészségügy, közlekedés, kultúra, kutatás, oktatás, szakképzés, szociális politika, vagy a vámügyek területein.

Intézményrendszer

A programok felelősei általában az Európai Bizottság adott főigazgatóságai, amelyek az adott szakpolitikák elfogadott célkitűzéseinek, prioritásainak megvalósításárt felelnek. A forrásokra bármely jogi személy (ritka esetekben magánszemély is) beadhatja pályázatát. Mind a beadás, mind a bírálat, elszámolás, a teljes adminisztráció az Európai Unió intézményrendszerén keresztül történik.

A pályázás módja

Pályázni legtöbb esetben csak konzorciumokban lehet, általában minimum 2-3 EU tagállambeli szervezet részvételével. A pályázatok az unió bármely hivatalos nyelvén beadhatók. Ez azt jelenti, hogy 2004 májusától magyar nyelven is. A Bizottság a pályázatokat saját költségén, saját fordítóival lefordíttatja angolra. Az adminisztráció, elszámolás stb. azonban kizárólag angol nyelven zajlik. A pályázók közvetlenül Brüsszellel állnak kapcsolatban, oda nyújtják be a pályázatukat, és onnan kapnak értesítést az eredményről. Ugyanakkor minden országban létrehoznak egy programirodát – vagy a program területéhez kötődő minisztériumon belül, vagy egy külön szervezeten révén –, amelynek feladata az információnyújtás és -közvetítés.


















Közösségi programok
Program neve
Kiírás célja
Költségvetés (millió euró)
Információ
6. K+F keretprogram
Kutatási és technológia- fejlesztés
17500
Oktatási Minisztérium, http://www.om.hu
LIFE-III
Természet- és környezetvédelem
957
Környezetvédelmi Minisztérium, http://www.ktm.hu
SOCRATES
Európai együttműködés az oktatásban
1850
Tempus Közalapítvány, http://www.tpf.iif.hu
LEONARDO
Európai együttműködés a szakképzés terén
1150
Tempus Közalapítvány, http://www.tpf.iif.hu
KULTÚRA 2000
Európai együttműködés a kultúrában
167
KultúrPont Iroda, http://www.kulturpont.hu  
IFJÚSÁG 2000
Együttműködés ifjúsági programokban
520
Mobilitás Ifjúsági Szolgálat, http://www.mobilitas.hu
EEurope Akcióterv
Internetes tartalmak és szolgáltatások fejlesztése
128,3
Informatikai és Hírközlési Minisztérium, http://www.ihm.hu
Intelligens Energia Európáért
Energia- hatékonyság, alternatív és megújuló energiák
215
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, http://www.fvm.hu
CUSTOMS 2007
Vámügyi együttműködés
133
Vám- és Pénzügyőrség, http://www.vpop.hu
ENTERPRISE & SMEs
Program a kis- és középvállalkozások támogatására
450
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, http://www.gkm.hu
Egészségügyi keretprogram
Akcióprogramok a közegészségügyben
312
Egészségügyi-, Szociális és Családügyi Minisztérium, http://www.szcs.gov.hu
Daphne
Program a gyermekek és nők elleni erőszak leküzdésére
20
Egészségügyi-, Szociális és Családügyi Minisztérium, http://www.szcs.gov.hu
Fiscalis
Adóügyi együttműködés
56
Pénzügyminisztérium, http://www.pm.hu



Hazai részvétel

A közösségi politikák megismerése és fokozatos alkalmazása a magyar szervezetek számára is elengedhetetlen. A programokban való részvétellel megismerhetik az unió működését, szabályait, rendszerét, és emellett olyan területeken juthatnak támogatáshoz magyar intézmények, cégek, szervezetek, ahol jelenleg tőke hiányában nem tudnak előrelépni (kutatás-fejlesztés, oktatás, környezetvédelem stb.). Az európai országokban nagy hagyományai vannak a pályázatírásnak, a lemaradás azonban nem behozhatatlan, a lényeg az, hogy minél több, és jó pályázatot nyújtsanak be a magyar résztvevők. Ez azt is feltételezi, hogy a hazai vállalkozások olyan nemzetközi kapcsolatrendszerre, nemzetközi tapasztalatokra tesznek szert, amellyel garantáltan növelhetik versenyképességüket az európai piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik