Üzleti tippek

Csökkenő vállalkozói kamatok

Radikális kamatcsökkentésre számítanak idén a kis- és középvállalkozókat kiszolgáló hitelintézetek az e körnek biztosított módozataiknál. A csatlakozás viszont nem hoz kamatváltozást.

A tavaly év végi jelentős jegybanki (MNB) alapkamat-emelés fényében ez persze látszólag nem tűnik másnak, mint józan korrekcióvárásnak. Csakhogy a kamatvágásra – amely szinte azonnal kihat a kisvállalati betéti és hitelmódozatok tarifáira is – hamarosan sor kerülhet a bankok véleménye szerint.

A Citibank például úgy véli: az év elején 12,5 százalékos MNB-alapkamat márciusra 11, az év derekára 9,5, 2004. decemberig pedig mindössze 8,5 százalékosra rúghat majd. Így várhatóan hasonló arányban fognak csökkenni a kis- és középvállalkozóknak felszámolt kamatok is. Óvatosabb a Magyarországi Volksbank és a Raiffeisen Bank, amelyek idén év végéig egyaránt 300 bázispontos, azaz 3 százalékos kamatcsökkentést tartanak valószínűnek. Skonda Mária, a Volksbank vezérigazgató-helyettese szerint a jelenlegi kamatszintek legföljebb március elejéig maradnak év eleji szintjükön. „Csak” a második negyedévtől vár ugyanakkor hasonló változást Tölgyesi Zoltán, a Raiffeisen vállalati üzletágvezetője.

Gyors banki reakciók az MNB döntéseire

A pénzintézetek nem értenek egyet azokkal a – vállalkozói körökben gyakorta felmerülő – vádakkal, hogy a jegybanki alapkamat-emelést saját hiteltermékeik árazásánál időben szinte azonnal követik, míg betéti oldalon csak lassan és fokozatosan lépnek. Az MNB kamatcsökkentéseinél viszont e logika szerint a kis- és középvállalkozások megtakarítási termékeinél volnának „fürgébbek” a hitelintézetek.

A jegybanki kamatemelésre rövid időn belül kényszerűen reagálni kell – világítottak rá a Raiffeisennél –, hiszen a bank kihelyezhető forrásainak egy részét a bankközi pénzpiacról szerzi be. Utóbbiak költsége viszont az MNB lépése után azonnal borsosabb lesz, márpedig a drágábban megszerzett forrást nyilvánvalóbban csak ugyanígy lehet kihelyezni. A bankok szerint a kiélezett hitelintézeti verseny miatt ilyen esetben a betéti kamatoknak is azonnal nőniük kell.

A pénzintézetek kamatdöntéseinek meghozatalára hivatott testületek, az eszköz-forrás bizottságok a jegybanki lépéseket követően maximum 1 héten belül – de inkább pár nap alatt, amint sikerül összegyűjteniük az ehhez szükséges információkat – határoznak a változtatásokról. Érdekes, hogy a pénzintézetek őszintén bevallják: az MNB- és a bankközi kamatok alakulása mellett a döntésnél igencsak fontos szempont, hogy milyen lesz az ügyfelek várható reakciója, vagyis hogy ők mennyit bírnak el. Több hitelintézet – így a CIB, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank) és a Volksbank – is jelezte: kamatlépései előtt erőteljesen figyeli a piacon lévő többi bank reakcióit, igaz, hogy csak akkor mennek bele kamatversenybe, ha az nem veszélyezteti a bank jövedelmezőségi céljait.


Futamidő
Kamatláb (évi %) és EBKM**
Kamatláb (évi %) és EBKM**
Kamatláb (évi %) és EBKM**
Kamatláb (évi %) és EBKM**
200 000- 1 499 999 Ft közötti lekötés
1 500 000 – 27 999 999 Ft közötti lekötés
28 000 000 – 99 999 999 Ft közötti lekötés
100 000 000 Ft és afölötti lekötés
1 hét
5,45
6,25
6,4
6,5
1 hónap
7,95
8,75
8,9
9
2 hónap
9,45
10,25
10,4
10,5
3 hónap
7,95
8,75
8,9
9
6 hónap
8,45
9,25
9,4
9,5
12 hónap
8,15
8,95
9,1
9,2
24 hónap
5,8
6,6
6,75
6,85
*Lekötött betétek kamata 2004 januárjában, lekötendő minimumösszeg: 200 000 Ft
** Egységes Betéti Kamatláb Mutató

Forrás: CitibankBeruházni vagy megtakarítani?


Ajánlatok a kölcsönt felvevőknek:


1. A Citibank akár 5 éves futamidejű CitiBusiness Fejlesztési kölcsönének nagy előnye, hogy a Bubor feletti kamatfelár összege a vállalkozás minősítésétől függően meglehetősen alacsony is lehet.
2. A CIB friss, alacsony fix díjú Mikro Üzleti számlája a keveset átutaló cégeknek kedvez, a CIB Mikro hitelrendszer pedig alacsony összegű kölcsönkérelem esetén gyors hitelezési eljárást biztosít.
3. Szintén az alacsonyabb, vagy nagyobb forgalom alapján oszlanak meg a K&H Bank új start és aktív számlacsomagjai.
4. A Budapest Bank tavaly ősszel nemcsak számlacsomagjait, de kkv-hiteleit (például az Alfa hitelt és a Bizalom Limitet) is megújította.
5. Ez évre ígér új termékeket a kis- és középvállalkozások számára a Raiffeisen, amely máris elindította vállalati internet banki szolgáltatását és call centerét.

Az üzleti terveiket megvalósítani kívánó kis- és középvállalkozások számára persze az elsődleges kérdés: érdemes-e a mostani kamatviszonyok között hosszabb távú beruházási hitelt felvenni vagy jobb időlegesen kivárni és a cég saját megtakarításait is fialtatni valahol? Nos, a bankok jó része az eladósodás mellett érvel. Az adott kisvállalat rövid távú érdekével – az időlegesen magasabb hitelkamatokkal –szemben fontosabbak lehetnek a hosszú távú célok, azaz a vállalat fejlődése – indokolta például e véleményét Demeter Ákos, a K&H Bank kkv-értékesítési főosztályvezetője.

Több, devizaalapú kölcsönfajtákkal is rendelkező hitelintézet a meglévő vagy új forinthitelek euró alapúvá tételét ajánlja a magas forintkamatok terheinek „kivédésére”. A Volksbanknál már számos kkv-ügyfél váltott ily módon, ami már az első – a korábbinál alacsonyabb – törlesztőrészlet kifizetésénél éreztette jótékony hatását. A pénzintézet, a Citibankkal és a CIB-bel együtt ugyanakkor azt is kiemelte: az euróalapú hitelek kedvező kamatát ellensúlyozhatja a kedvezőtlen irányú árfolyamváltozás, így a forint árfolyamának az utóbbi hónapokban tapasztalt hektikus ingadozása. Márpedig a lehetséges árfolyamveszteség jelentősen megnöveli a kockázatot.

Árfolyamkockázat ellen határidős devizaügylet

Ennek kiküszöbölésére a legegyszerűbb banki eszköz a határidős (forward) devizaügylet: az exportőrők várható bevételeiket, vagy azok egy részét eladják, az importőrök pedig kifizetéseiket megveszik egy bizonyos kialkudott árfolyamon. A pénzintézet költségei az árfolyammarzsba vannak beépítve. Bökkenő az, hogy a bankok által elvárt tranzakciós minimumösszegek meghaladják a kis- és középvállalkozások számára teljesíthetőket: a CIB például 100 ezer dollárnak, a Raiffeisen, a Volksbank és a Citibank 50-50 ezer eurónak megfelelő ügyletet vár, igaz, több ügylet esetén ezek összeadódnak. A hitelintézetek ráadásul gyakorta csak 1éven belüli futamidőre kötnek forward, illetve – másik megoldásként – opciós ügyleteket. Utóbbi típusnál – amely nem kötelezettséget, hanem csak igénybe vehető jogot biztosít – általában a futamidőtől, a kötési ártól és a piaci árfolyamok ingadozásától függő előzetes prémiumot köteles fizetni a szerződő cég.

Néhány bank szerint azért ritka a kis- és középvállalkozások körében e két fedezeti megoldás, mert sokan közülük vonakodnak díjat fizetni egy nem kézzelfogható termékért. A vállalkozóknak mindenesetre alternatívát jelenthet, hogy az állami Magyar Exporthitel Biztosító immár 2001 óta szintén kínál kétfajta, fix díjú – már 5 ezer dollár vagy euró ügyletnél igénybe vehető – árfolyam-biztosítási módozatot.

Folytatódik a négylépcsős kormányzati hitelezési rendszer

Ajánlatok a megtakarítóknak:

1. A mostani magas kamatok mellett betétlekötést ajánl a megtakarításaikat elhelyező vállalkozóknak a Citibank.
2. A K&H Bank szintén a rövidebb, 1–3 hónapos betétlekötést ajánlja megoldásként.
3. A Volksbanknál a vállalatoknak betéteik jellegétől függően nemcsak rugalmas futamidők és kondíciók állnak rendelkezésre, de cégcsoportoknak úgynevezett kamatoptimalizálási, a különböző lekötéseket összehangoló (Interest pooling) terméket is kifejlesztettek.
4. Rövidebb periódusú – akár néhány napos – megtakarítások elhelyezésére jó megoldás lehet a CIB által javasolt CIB Pénzpiaci Alap is.
5. Hosszabb futamidőre több bank is az elmúlt időszakban meglehetősen jó hozamszámokat felmutató ingatlanbefektetési alapok valamelyikét – például a Volksbank legújabb esernyőalapját, a Volksbank Ingatlan Alapok Alapját – ajánlotta.
6. A legjobb megoldásnak mégis a hosszú távú állampapírok, diszkontkincstárjegyek, egyéb fix kötvények tűnnek, amelyek egyes esetleges MNB-kamatvágás esetén is „hozzák” értéküket, likviditási gond esetén pedig eladhatók a másodlagos piacon.

A bankok már említett „hitelpártiságát” megkönnyíti, hogy tavaly több olyan, kedvező kondíciójú kis- és középvállalkozásoknak ajánlott költségvetési kölcsönkonstrukció indult útjára, amelyek 2004-ben is folytatódnak.

Ezen vállalkozói kör részére ajánlott négylépcsős kormányzati hitelezési rendszerből – amely a maximum 3 millió forintos kölcsönű mikrohitelből, az 1–5 millió forint összeget szavatoló Széchenyi-kártyából, a midihitelből, és az összesen 80 milliárd forint forrást biztosító Európa technológiai felzárkóztatási hitelből áll össze – jellegükből adódóan az utolsó kettőt forgalmazza „slágertermékként” a legtöbb bank. Már csak azért is, mert a tavaly október–november táján forgalmazni kezdett módozatok 2003-ban nem érték el a kívánt gazdaságélénkítő hatásukat.

A maximum 10 millió forint összegű midihitel nyújtásáról 2003. végéig 11 bank és 124 takarékszövetkezet állapodott meg az állami koordinátor szerepét ellátó gazdasági tárcával. E beruházási célú kölcsönfajtát az 50 főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató, évi maximum 700 millió forint árbevételű (vagy legfeljebb 500 millió forint mérlegfőösszegű) cégek igényelhetik.

A kölcsönkamat 3 havi Bubor (budapesti bankközi kamatláb) plusz 4 százalék. A GKM azonban a kölcsön első részletének folyósításától számítva 3 évig évi 4 százalék kamattámogatást nyújt, így a kisvállalatnak csak a Bubornak megfelelő kölcsönterhet kell megfizetnie. A garanciadíj-támogatással is „felvértezett” konstrukció kötött állami kondíciói közt a bankok a szolgáltatás minőségében próbálnak kicsit versenyezni: a CIB például – mint Zimay Judit kommunikációs igazgató elmondta – gyorsított kölcsönbírálatot ígér, ha az ügyfélnek – s a legtöbb kisvállalat persze ilyen – a midihitellel együtt számított összes kötelezettsége nem haladja meg a 150 millió forintot.

Ami az akár euróban is felvehető Európa-hitelt illeti, a kamat itt az Euribort (irányadó európai bankközi kamatlábat) legföljebb 4 százalékkal haladhatja meg, a futamidőtől és az adósminősítéstől függően. E kölcsönfajtát az olyan, legalább 1 éve „eredményesen gazdálkodó” kis- és középvállalkozások igényelhetik, amelyek maximum 250 főt foglalkoztatnak, éves nettó árbevételük pedig legfeljebb 4 milliárd forint (mérlegfőösszegük 2,7 milliárd forint). Az Európa-hitelt tehát a hazai mértékkel közepes nagyságú vállalatokra is tervezték, amit a 10–500 millió forint közötti kölcsönösszeg is jelez. A futamidő a szerződéskötést követően 4–15 év lehet, az üzleti tervhez igazodóan, érdemes tudni, hogy előnyben részesítik a maximum 7 éves kérelmeket. A midihitelhez szükséges saját erő, ami itt a nettó beruházási érték legalább negyede.

A csatlakozás nem hat a kamatokra

A jegybanki kamatszint mellett az ország idén májusi európai uniós csatlakozása is befolyásolhatja majd a hitelintézetek üzletpolitikáját. A bankok egyöntetű véleménye, hogy a belépés – a hazai makromutatók alakulásával, a világgazdasági helyzettel és a majdani eurózónához történő csatlakozással ellentétben – nem hat majd a kamatokra. A belépés miatt nem várható a devizahitelek arányának felfutása sem, legfeljebb a már említett, a forintosnál alacsonyabb eurókamatok hozhatnak kis változást.

Pozitív hír viszont, hogy az EU-belépő nyomán új finanszírozási csatornák nyílnak meg a hazai kis- és középvállalkozások számára. A gyökerek persze már több helyütt megvannak, több bank is kínál uniós forrásokat.Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.