Üzleti tippek

Mit is jelent a wellness-szálló hivatalosan?

Wellness-szálloda, apartmanszálloda. Eddig nem léteztek, november 27-től azonban léteznek. Legalábbis már hivatalosan is: a mai naptól hatályos a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendelete, amely módosította a kereskedelmi szálláshelyek besorolásáról szóló 1998-as rendeletet. A módosításra azért volt szükség, mert a fenn jelzett szállodatípusokból, elsősorban az apartmanszállókból és a wellness-szállókból annyi épült az elmúlt években, hogy meg kellett határozni, ki is kaphatja meg a fenti elnevezést.
Hódít a wellness-mozgalom, amit mi sem mutat jobban, mint hogy rekreációs, egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatásokat kínál a legnagyobb internetes adatbázis minden tizedik szállodája (összesen 329 hotel). A hotelek prospektusaiban gyakori a wellness-szálló elnevezés, de mától kezdve erre csak az a legalább háromcsillagos szálloda jogosult, amely az új rendelet egyéb feltételeit is teljesíti. Mostantól beltéri fürdőmedencét, minimum kétféle gőzfürdőt, kardiogépeket és fitnesstermet kell létrehoznia minden wellness-szállónak, amelynek éttermeiben magyaros, reform- és vegetáriánus ételeket is kell kínálnia. Szépségápolási lehetőséget, masszázst, relaxációs- vagy közérzetjavító szolgáltatást, szabadidős mozgás- és kulturális programot is kell ajánlania. Új fogalom az apartmanszálló is, pedig már korábban is sok működő szálloda így hirdette magát. Ezentúl azonban csak az a szálláshely lehet apartmanszálló, amely legalább háromcsillagos, és ágyainak 80 százaléka berendezett és felszerelt háló- és nappali szobával és konyhával rendelkező apartmanban van.
A módosított rendeletnek azonban hiányosságai is vannak. Miközben ugyanis felsorolja a wellness-hotelben kötelezően nyújtandó szolgáltatásokat, pontos leírást nem ad róluk, ami az – amúgy is ritka – ellenőrzést megnehezíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik