Üzleti tippek

Mit is jelent a wellness-szálló hivatalosan?

admin

2003. 11. 28. 00:00

Wellness-szálloda, apartmanszálloda. Eddig nem léteztek, november 27-től azonban léteznek. Legalábbis már hivatalosan is: a mai naptól hatályos a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendelete, amely módosította a kereskedelmi szálláshelyek besorolásáról szóló 1998-as rendeletet. A módosításra azért volt szükség, mert a fenn jelzett szállodatípusokból, elsősorban az apartmanszállókból és a wellness-szállókból annyi épült az elmúlt években, hogy meg kellett határozni, ki is kaphatja meg a fenti elnevezést.
Hódít a wellness-mozgalom, amit mi sem mutat jobban, mint hogy rekreációs, egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatásokat kínál a legnagyobb internetes adatbázis minden tizedik szállodája (összesen 329 hotel). A hotelek prospektusaiban gyakori a wellness-szálló elnevezés, de mától kezdve erre csak az a legalább háromcsillagos szálloda jogosult, amely az új rendelet egyéb feltételeit is teljesíti. Mostantól beltéri fürdőmedencét, minimum kétféle gőzfürdőt, kardiogépeket és fitnesstermet kell létrehoznia minden wellness-szállónak, amelynek éttermeiben magyaros, reform- és vegetáriánus ételeket is kell kínálnia. Szépségápolási lehetőséget, masszázst, relaxációs- vagy közérzetjavító szolgáltatást, szabadidős mozgás- és kulturális programot is kell ajánlania. Új fogalom az apartmanszálló is, pedig már korábban is sok működő szálloda így hirdette magát. Ezentúl azonban csak az a szálláshely lehet apartmanszálló, amely legalább háromcsillagos, és ágyainak 80 százaléka berendezett és felszerelt háló- és nappali szobával és konyhával rendelkező apartmanban van.
A módosított rendeletnek azonban hiányosságai is vannak. Miközben ugyanis felsorolja a wellness-hotelben kötelezően nyújtandó szolgáltatásokat, pontos leírást nem ad róluk, ami az – amúgy is ritka – ellenőrzést megnehezíti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.