Üzleti tippek

Fejlődő magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok

Szlovákia hazánk egyik kiemelt gazdasági partnere, tavaly a két ország kereskedelme rendkívül dinamikusan bővült, amit magyar részről hosszabb ideje passzívum jellemez, de annak mértéke az utóbbi években csökkenő – derült ki a két ország illetékesének mai tárgyalásán.

Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára 2003. november 27-én Budapesten tárgyalást folytatott Eva Simkovával, a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának államtitkárával a kétoldalú külgazdasági, kereskedelmi kapcsolatok helyzetéről, továbbfejlesztésének lehetőségéről, különös tekintettel a két ország közelgő EU tagságára.

Szlovákia Magyarország egyik kiemelt külkereskedelmi partnere, 2003 első háromnegyed évében a kereskedelmi forgalom tekintetében a 16. helyet foglalta el. Az elmúlt évben a két ország kereskedelme rendkívül dinamikusan bővült, amit magyar részről hosszabb ideje passzívum jellemez, de annak mértéke az utóbbi években csökkenő. Ez is indokolttá teszi a Szlovákiába irányuló magyar export elősegítését, fokozását.

Egyetértés volt a felek között abban, hogy a kereskedelemi kapcsolatok hosszú távú fejlesztésének egyik legeredményesebb eszköze a kölcsönös befektetések támogatása és ösztönzése. Ezzel kapcsolatban “örömmel állapították meg, hogy a régióban kiemelkedően jól alakulnak a magyar-szlovák befektetési kapcsolatok, amely összesen már meghaladja az 1 milliárd eurót”.

Nyugtalanító jogvita

Ugyanakkor Major István jelezte, hogy nyugtalanító a MOL és a Slovnaft -egyébként jól haladó- integrációja körül kialakult jogvita (a nyilvános ajánlattevés kérdéseiről), s reményét fejezte ki, hogy a kérdést mielőbb megnyugtató módon rendezik Szlovákiában.

A piacvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban a tárgyaló felek megállapították, hogy a fennálló intézkedések érdemben nem akadályozzák a két ország közötti kereskedelmet. Az együttműködés ígéretes és perspektivikus területének ítélték meg az idegenforgalmi kapcsolatok fejlesztését. Elsősorban egyes távoli országok (Kína, Japán, India) turistáinak megnyerése céljából tartották indokoltnak közös marketing akciók szervezését, közös turisztikai csomagok kínálatának kialakítását esetleg Horvátország és Szlovénia bevonásával.

Megállapodtak, hogy ennek érdekében szorosabb együttműködésre ösztönzik idegenforgalmi szervezeteiket. A régió közös érdekeinek hatékonyabb érvényesítése céljából mindkét fél egyetértett abban, hogy az EU-n belüli informális kereskedelempolitikai konzultációkba szükséges Szlovéniát is bevonni a Visegrádi Négyek keretében, amire már a jövő év elején sor kerülhet (Genfben).

Olajos bértárolás

A közelgő EU-csatlakozásra tekintettel egyetértettek abban is, hogy kiemelt figyelmet célszerő fordítani Ukrajnára a csatlakozásból adódó lehetőségek maximális kiaknázása érdekében. A két ország közötti energetikai együttműködés kérdéseinek megvitatása után a magyar fél átadta a szlovák kőolajkészletek bértárolására vonatkozó, a GKM által kidolgozott kormányközi megállapodás tervezetét. A tárgyalások során a felek véleményt cseréltek a relációban lévő vegyes bizottságok további mőködésével kapcsolatos elképzelésekről, s egyetértettek abban, hogy a kérdést majd az EU-tagság első tapasztalatai alapján pontosítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik